Yahoo možná čeká vlna žalob od akcionářů kvůli Microsoftu

05.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 5. května (ČTK) - Internetovou společnost Yahoo Inc. možná čeká vlna žalob od akcionářů kvůli odmítnutí nabídky na převzetí softwarovým gigantem Microsoft za 47,5 miliardy USD (773,8 miliardy Kč). Uvádí to agentura Reuters s odvoláním na právníky zabývající se touto tematikou.

Microsoft v sobotu stáhl svoji nabídku na převzetí Yahoo ve výši 33 dolarů na akcii, protože internetová firma odmítla přijmout jakoukoliv nabídku pod 37 dolarů za akcii. Podle Microsoftu již však byla nabídnutá cena dost vysoká, protože byla o 70 procent vyšší než cena akcií Yahoo před třemi měsíci, kdy Microsoft s nabídkou přišel.

"Domnívám se, že pro správní radu Yahoo je dost nepříznivé odmítnutí 33 dolarů, když nedokážou zlepšit cenu akcií firmy," uvedl Stuart Grant, výkonný ředitel právnické firmy Grant & Eisenhofer, která se specializuje na žaloby investorů. Dodal, že vedení ukázalo svoji nedůvěryhodnost a zřejmě porušilo i své povinnosti.

Yahoo již nyní čelí nejméně sedmi žalobám kvůli předchozímu jednání v souvislosti s nabídkou Microsoftu. Ty se vztahují hlavně k prvnímu únorovému odmítnutí nabídky. Podle právníků nyní zřejmě přijdou další.

Mark Lebovitch, partner společnosti Bernstein, Litowitz, Berger & Grossmann, zastupuje dva penzijní fondy zaměstnanců komunálních služeb v Detroitu, které podaly žalobu na Yahoo a jeho vedení. Žaloba uvádí, že Yahoo zkoumalo spojení s firmami jako Google a AOL pouze kvůli tomu, aby zabránilo převzetí Microsoftem, ale tyto dohody by způsobily snížení hodnoty pro akcionáře. Generální ředitel Jerry Yang pak podle Lebovitche odmítá prodat společnost, protože je jejím spoluzakladatelem, a nezajímá ho, co je výhodnější pro akcionáře.

Profesor právnické fakulty Penn State Samuel Thompson ale upozorňuje, že pro investory bude obtížné uspět se žalobami, protože Microsoft místo aby zahájil nepřátelské převzetí, svoji nabídku stáhl sám. Podle zákonů se předem očekává, že ředitel jednal v dobré víře a nejlepším zájmu firmy. S názorem, že žaloby budou zřejmě neúspěšné, souhlasí i Adam Savett, který sleduje žalobu podanou investorskou poradenskou společností RiskMetrics Group.

Mnoho akcionářů také zřejmě ztratilo důvěru v současné vedení Yahoo. Jeden z akcionářů Eric Jackson uvedl, že plánuje vyzvat další akcionáře, aby na nejbližší valné hromadě nepodpořili současnou správní radu. Mimo jiné i proto, že akcionáři neměli možnost se vyjádřit k nabídce Microsoftu a vedení jednalo v jejich zastoupení, avšak ne v dobré víře.

Všichni nyní čekají na dnešní zahájení obchodování na newyorské akciové burze. Analytici odhadují, že akcie by mohly klesnout až o 30 procent, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK