Šéf Yahoo v boji s Microsoftem uspěl, sedí ale na horké židli

05.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


San Francisco 5. května (ČTK) - Šéf internetové společnosti Yahoo Jerry Yang uspěl v boji s Microsoftem a prokázal, že jeho podnik má větší hodnotu, než za něj Microsoft nabízel. Yang ale dnes patrně zakusí i hořkou stránku vítězství, a to ve chvíli, kdy se otevřou burzy v USA. Očekává se totiž, že se akcie Yahoo dramaticky propadnou.

Microsoft o víkendu stáhnul nabídku na převzetí Yahoo, za které původně nabízel 44,6 miliardy dolarů (asi 729 miliard Kč) v akciích a hotovosti. V pátek sice nabídku zvýšil až na 47,5 miliardy USD, v centrále Yahoo ale ani na tento návrh nebyli ochotni kývnout.

Od začátku února, kdy Microsoft nabídku předložil, akcie Yahoo zpevnily o téměř 50 procent. Většinu zisku nabraly hned po zveřejnění nabídky. Jestliže teď Microsoft ztratil zájem, je podle analytiků pravděpodobné, že akcie Yahoo ztratí většinu tohoto zisku.

Otázkou je, jak zareagují akcionáři, kteří se těšili, že akcie konečně budou moci rozumně zpeněžit. "Je to frustrující. Vůbec si nejsem jist, zda firmu Yahoo zajímají její vlastní akcionáři," poznamenal manažer investiční společnosti Jacob Internet Fund Darren Chervitz. Yang se tak ocitá na horké židli a možná bude čelit vlně žalob od rozzlobených akcionářů.

Yang a další spoluzakladatel Yahoo David Filo v sobotu letěli do Seattlu, kde Microsoft sídlí. Podle agentury AP tam osobně informovali ředitele Microsoftu Steva Ballmera, že nejsou ochotni firmu prodat za méně než 37 dolarů za akcii. Teoreticky to není nesmyslná cena, protože ještě v lednu na této ceně akcie Yahoo skutečně byly.

"Je jasné, že z kontraktu nic nebude," informoval pak dopisem Ballmer šéfy Yahoo. Podle analytiků i některých investorů je zvláštní, že se firmy nedokázaly dohodnout na kompromisním řešení, tedy 35 dolarech za akcii. Pro oba podniky by totiž spojení mohlo být přínosné.

Microsoft na začátku února nabídl za jednu akcii Yahoo 31 dolarů, ale s tím, že část kupní ceny uhradí svými akciemi. Tehdy celková cena vycházela na 44,6 miliardy USD. Při páteční ceně akcií Microsoftu nabídka vycházela pouze na 29,40 USD za jednu akcii Yahoo. Tuto cenu Microsoft sice zvýšil na 33 dolarů, Yahoo ale požadovalo až 37 USD.

Navzdory negativní náladě, která internetového obra Yahoo obklopuje, se podle analytiků nedá očekávat, že akcie Yahoo klesnou z nynějších 29 dolarů na 18 až 19 USD okamžitě. Část investorů totiž může ještě nějaký čas doufat, že Microsoft se k nabídce vrátí, a proto akcie nebudou chtít prodat hned dnes.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK