Lufthansa podle médií jedná o zapojení do nabídky na Alitalii

05.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Milán 5. května (ČTK) - Vedení německé letecké společnosti Lufthansa se setkalo s představiteli italské banky UniCredit, aby spolu projednali možnost zapojení Lufthansy do nabídky na problémové italské aerolinky Alitalia. Informuje o tom dnes italský list Il Messaggero.

Podle listu, který se však neodvolává na žádný zdroj, se generální ředitel banky UniCredit Alessandro Profumo setkal v uplynulých dnech v Mnichově s vedením Lufthansy. Německé aerolinky prý mají tři podmínky. Jasnou ideu o financování problémových aerolinek, strategii, která vrátí Alitalii zpět do zisku, a potvrzení, že se případnému konsorciu italských investorů podaří vyjednat podporu u odborů.

Mluvčí Lufthansy zprávu odmítl komentovat. Mluvčí UniCredit nebyl k zastižení.

Italská vláda se již více než rok snaží prodat státní podíl 49,9 procenta v Alitalii. Dohoda s Air France-KLM minulý měsíc ztroskotala kvůli odporu odborů.

Nový italský premiér Silvio Berlusconi přislíbil, že brzy nabídku na Alitalii podá konsorcium složené převážně z místních investorů. Zatím se však neobjevil nikdo s konkrétním plánem na záchranu Alitalie.

Alitalia nevykázala provozní zisk od roku 1998. Čistý dluh aerolinek se pohybuje kolem 1,2 miliardy eur (30,3 miliardy Kč) a společnost ztrácí kolem jednoho milionu eur denně. Italská vláda schválila minulý měsíc pro Alitalii překlenovací úvěr ve výši 300 milionů eur, který má udržet leteckou společnost ve vzduchu a ochránit ji před bankrotem, než se najde její nový zachránce. Brusel však půjčku kritizuje a zkoumá, zda nejde o nedovolenou státní pomoc.

Il Messaggero dodal, že Lufthansa se chce ujistit, že její případná role v konsorciu by neovlivnila její úvěrový rating a ráda by se stala spíše pracovním partnerem restrukturalizované Alitalie, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK