ÚOHS potvrdil pokutu 14,2 milionu za kartel drůbežářů

05.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 5. května (ČTK) - Antimonopolní úřad potvrdil pokutu 14,2 milionu korun za kartel českých drůbežářů. Sankci, kterou poprvé vyměřil loni, rozdělil mezi sedm podniků. Firmy se proti prvnímu rozhodnutí odvolaly, důvod ke snížení nebo zrušení pokuty ale nebyl. Podniky svým dohodnutým jednáním ovlivnily cenu kuřat na pultech, sdělil předseda úřadu Martin Pecina. Verdikt je pravomocný, firmy se chtějí obrátit na soud.

Producenti drůbežího masa, kteří mají na českém trhu asi šestinový podíl, se předloni v prosinci dohodli na společném postupu vůči svým odběratelům. Chtěli od nich, aby dávali za maso víc než tehdejších 19 Kč. Navíc vyzvali i ostatní chovatele, aby přestali dodávat na český trh, pokud budou dál za kilogram drůbeže dostávat méně než 20 Kč.

Firmy také upozorňovaly, že budou maso prodávat do zahraničí, kde je po něm poptávka a výkupní ceny jsou vyšší. Antimonopolní úřad hned po vydání prohlášení upozornil na možné problémy se zákonem. "Je to nesmysl. Jatka drží v rámci celé republiky jednotnou cenu a drží ji už hodně dlouho," uvedl už dříve předseda Agrodružstva Jevišovice Bohumír Rada. Proti verdiktu se rozhodně odvolá, stejně jako Sušárna Pohořelice, zjistila ČTK. "Myslím, že se odvolá naprostá většina firem," dodal Rada.

Agrodružstvo Jevišovice má podle původního i nového rozhodnutí zaplatit 8,25 milionu korun, Sušárna Pohořelice 3,53 milionu. Právě tyto firmy jednání drůbežářů iniciovaly. Zbývající pětice společností - Agroprodukt, Zemědělské družstvo Roštýn, Zemědělské družstvo Petřín, Karlov a ZEVA Chlístovice musí zaplatit pokutu od 340.000 do 600.000 korun. Vzhledem k tomu, že s výjimkou družstva Karlov dosáhli všichni účastníci řízení v roce 2006 zisku, nejsou stanovené sankce likvidační, podotkl Pecina.

Tyto společnosti ročně dohromady vyprodukují asi 50.000 kilogramů drůbežího masa. "Je přitom zřejmé, že v případě absence vzájemného srozumění, nemohli by účastníci dohody dosáhnout v tak krátkém časovém intervalu zvýšení prodejní ceny brojlerů," uvedl Pecina.

Drůbežářské firmy naopak z porušení zákona o hospodářské soutěži viní obchodní řetězce. Záměrně prý drží nízké ceny.

ÚOHS se chováním některých zemědělských podniků zabýval například už v roce 1999. Drůbežářský podnik Libuš, Intergal Vrchovina, Moravskoslezské drůbežářské závody PROMT a Jihočeská drůbež jednaly ve vzájemné shodě při sjednávání cen za dodávky chlazených a mražených kuřat obchodním řetězcům. V minulosti pokutoval také producenty vajec, sankci ale nakonec zrušil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK