EU neurčí velikost příručních zavazadel, nechá to na aerolinkách

05.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 5. května (zpravodaj ČTK) - Evropská unie nebude nakonec zasahovat do toho, jak velká by měla být zavazadla, která si s sebou lidé berou na paluby letadel. Evropská komise dnes oznámila, že odstupuje od svých původních plánů v tomto směru.

V říjnu 2006 bezpečnostní experti doporučili Evropské komisi, výkonnému orgánu unie, aby omezil maximální velikost příručních zavazadel, které si s sebou mohou lidé brát na paluby letadel, na velikost 56 cm x 45 cm x 25 cm.

Komise nicméně po zvážení všech aspektů, včetně započítání dodatečných nákladů a nepříjemností pro pasažéry, rozhodla, že od původního plánu na stanovení maximálních rozměrů odstoupí.

Nadála tak zůstane v praxi to, že si o tom rozhodují jednotliví přepravci sami. Přísnější pravidla nicméně mohou stanovit také jednotlivé členské země, pokud tím budou chtít třeba reagovat na nějakou specifickou teroristickou hrozbu.

"Musíme vyvážit bezpečnost s pohodlím pasažérů. Už máme velmi přísné kontroly a předtím, než postoupíme dál, si myslím, že bychom měli analyzovat výhody. V tomto případě je jasné, že nevýhody doplňkových omezení by převážily pokrok v bezpečnosti," prohlásil eurokomisař pro dopravu Jacques Barrot.

Rozměry 56 cm x 45 cm x 25 cm unie při svých úvahách převzala od Mezinárodní asociace letecké dopravy (IATA), která to nadále doporučuje svým členům jako maximální povolený rozměr pro příruční zavazadla.

V EU nyní platí, že si lidé na paluby nemohou brát tekutiny či gely s více než 100 mililitry na jednu nádobku. Kromě toho existuje seznam dalších zakázaných věcí, které si nemohou brát - například baseballové pálky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK