Dolar mírně slábne; vyhlídky USA stále halí mračna

05.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Dolar v pondělí celkově mírně oslaboval poté, co v předchozí seanci výrazně vzrostl na základě povzbudivých údajů z amerického trhu práce....

...Investoři dospěli k závěru, že trápení největší ekonomiky světa stále není u konce.

Dolar ve 13:15 oslaboval vůči koši šesti hlavních měn o 0,1 procenta na 73,400 bodu <.DXY>, zatímco proti jednotné měně odepisoval 0,2 procenta na 1,5455 za euro <EUR=>.

Vůči japonské měně se dolar vzhledem ke svátku v Tokiu obchodoval téměř beze změny poblíž 105,25 jenu <JPY=>.

Euro nevzalo v potaz zprávu, že důvěra investorů v eurozóně v květnu nečekaně oslabila, a místo toho čerpalo podporu z inflačního vlivu vyšších cen ropy, které v pondělí vystoupaly nad 117 dolarů za barel <CLc1> [ID:nSCH534509].

Aktivita na devizovém trhu byla nicméně nízká kvůli svátkům ve Velké Británii a Japonsku.

Dolar v pátek posílil po zprávě, že počet pracovních míst mimo zemědělský sektor v dubnu klesl o nečekaně mírných 20.000 a míra nezaměstnanosti klesla na 5,0 procenta.

Po hlubším vyhodnocení údajů však investoři přestali doufat v trvalejší zotavení americké měny a očekávají další nepříznivé dopady kreditní tísně na hospodaření firem i širší ekonomiku.

"Údaje o trhu práce zůstaly v záporu, takže se lidé pokusili přehodnotit i ostatní údaje z minulého týdne. Uvědomují si, že ještě nemáme nejhorší za sebou a že stále musíme ze Spojených států očekávat slabé údaje, takže není vhodná doba k velkým nákupům dolaru," řekla Antje Präfckeová, devizová stratéžka z Commerzbank.

V 16:00 SELČ vyjdou údaje o aktivitě v americkém sektoru služeb, kde se rovněž očekává pokles. Podle některých analytiků se tak mohou předpoklady, že americká centrální banka (Fed) po snížení sazeb o 25 bazických bodů z minulého týdne přeruší sérii agresivního uvolňování měnové politiky, ukázat jako předčasné.

[LONDÝN/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK