CCS: Pohonné hmoty v Česku prudce zdražily, nafta na rekordu

05.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. května (ČTK) - Ceny pohonných hmot u českých čerpacích stanic v uplynulém týdnu prudce stouply, nafta dokonce zdražila na rekordní úroveň. S několikatýdenním zpožděním se v Česku projevily rekordní ceny ropy na světových trzích. Nejprodávanější benzin Natural 95 zdražil během minulého týdne o 61 haléřů na průměrných 31,18 koruny za litr. Cena motorové nafty se zvýšila v průměru o 74 haléřů na 32,30 Kč/l. Vyplývá to z údajů společnosti CCS.

Benzin vyjde motoristy nejdráže u pump v Praze, kde litr paliva v průměru stojí 31,75 koruny. Nejlevnější je natural s cenou 30,65 koruny za litr v Olomouckém kraji. Za méně než 31 korun jej motoristé pořídí ještě v Královéhradeckém a Libereckém kraji.

V hlavním městě zaplatí nejvíce i majitelé dieselových motorů. Litr vyjde na 32,81 koruny. Na opačné straně žebříčku se nachází Olomoucký kraj s cenou 31,69 koruny za litr nafty.

Pohonné hmoty zdražily v uplynulém týdnu nejvýrazněji v Ústeckém kraji. Litr bezolovnatého benzinu je o 1,09 koruny dražší, nafta stojí o 1,14 koruny více. Naopak pouze o 20 haléřů vzrostla cena benzinu v Karlovarském kraji. Kraj zaznamenal i nejnižší nárůst ceny dieselu.

Ceny pohonných hmot letos nejprve zhruba do poloviny února klesaly, poté začaly růst. Nafta přitom zdražovala rychlejším tempem než benzin, jehož cena po řadu týdnů i stagnovala. Výrazný růst nastal až v posledních dnech. Přesně před rokem se litr naturalu prodával za zhruba 29 korun, diesel stál kolem 27,50 Kč/l.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK