Evropské akcie klesají po 3 dnech růstu; EADS tíží

05.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Evropské akcie v pondělí mírně oslabovaly, když vyjádření vlivného investora Warrena Buffetta, že americká ekonomika je v recesi, přiměly...

...investory k vybírání zisků z minulého týdne.

Objem obchodování tlumil svátek ve Velké Británii, kvůli kterému zůstaly tamější trhy zavřené.

Akcie EADS <EAD.PA> ubíraly 3,4 procenta a patřily mezi nějtěžší závaží po zprávě německých médií, že by Airbus mohl narazit na potíže při prodeji některých provozů a mohl by také být nucen dále odložit část dodávek obřího modelu A380.

Ve 13:55 ubíral panevropský index FTSEurofirst 300 <.FTEU3> 0,3 procenta na 1357,24 bodu, a přerušil tak třídenní růstovou šňůru.

"V pátek nám to pěkně stouplo díky datům z trhu práce. Londýn má dnes volno a objem obchodování je nízký, protože se nikomu nechce do budování nějaké pozice," řekl Chicuong Dang, devizový analytik u Richelieu Finance v Paříži.

Deutsche Telekom <DTEGn.DE> odepisoval 1,3 procenta po zprávě časopisu Der Spiegel a dalších médií, že německý operátor zvažuje koupi americké mobilní firmy Sprint Nextel <S.N>.

V průběhu týdne se čeká čerstvá várka výsledků od firem jako UBS <UBSN.VX>, Carlsberg <CARLb.CO>, AXA <AXAF.PA>, Commerzbank <CBKG.DE> nebo Puma <PUMG.DE>.

Technologický sektor se ocitl pod tlakem poté, co Microsoft <MSFT.O> stáhl nabídku na převzetí Yahoo <YHOO.O>. Technologický index DJ Stoxx <.SX8P> odepisoval 1,4 procenta, zatímco akcie Yahoo kotované ve Frankfurtu <YHOO.F> padaly o 20 procent.

[PAŘÍŽ/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK