Stát loni snížil schodek hospodaření rozpočtu o 31 miliard korun

05.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. května (ČTK) - Loňské hospodaření státního rozpočtu skončilo schodkem 66,4 miliardy korun. To je proti roku 2006 pokles o více než 31 miliard. Původně plánovaný schodek přitom představoval téměř 92 miliard korun. Lepší výsledek hospodaření zařídily vysoké příjmy z daní i pojistného. Uvádí to vládní návrh státního závěrečného účtu za loňský rok, který schválila vláda a kterým se nyní bude zabývat Poslanecká sněmovna.

Nejhorší schodek, přes 109 miliard korun, vykázal stát za rok 2003.

Návrh loňského rozpočtu vycházel z růstu ekonomiky o 4,9 procenta a počítal s tříprocentní inflací a průměrnou mírou nezaměstnanosti 6,7 procenta. Hrubý domácí produkt přitom vzrostl o 6,5 procenta a průměrná roční inflace se držela na 2,8 procenta. Koncem roku však začaly ceny růst rychleji, v prosinci dokonce o 5,4 procenta. Na ceny působil podle ministerstva financí především nepříznivý vývoj na světových komoditních trzích, ze 40 procent mohla za jejich růst administrativní opatření.

Loňský schválený rozpočet doznal řadu změn; celkem šlo o 846 rozpočtových opatření. Nejvýznamnější změnou bylo rozhodnutí vlády převést téměř 14 miliard korun z rezervních fondů do Všeobecné pokladní správy. Z nich šlo například deset miliard do fondu dopravy, další peníze dostala ministerstva obrany a školství.

Na daních a poplatcích stát loni vybral 533,5 miliardy korun, tedy o téměř 17 miliard víc než předpokládal upravený rozpočet. Celkové příjmy se proti upravenému rozpočtu zvýšily o téměř 60 miliard na celkových 1,026 bilionu korun. Firmy odvedly do státního rozpočtu na daních z příjmu 166 miliard korun, tedy o téměř 25 miliard meziročně víc. Celkové výdaje se proti předpokladu zvýšily o 34,4 miliardy na 1,092 bilionu.

Jednotlivými kapitolami státního závěrečného účtu se nyní budou zabývat sněmovní výbory. Jako celek by ho měla sněmovna schvalovat na červnové schůzi. Loňské schvalování doprovázely výtky Nejvyššího kontrolního úřadu. Ten kritizoval některá ministerstva za to, že špatně účtují, nevedou peníze na bankovních účtech a jejich účetnictví bylo někdy nesrozumitelné.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK