MPO: Nejvíce loni exportovaly firmy ze Středočeského kraje

05.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. května (ČTK) - Nejvíce loni exportovaly podniky ze Středočeského, Moravskoslezského a Plzeňského kraje, které měly i díky zahraničním investicím na loňském vývozu z České republiky dohromady bezmála čtyřicetiprocentní podíl. Naopak poslední tři příčky na žebříčku exportní výkonnosti regionů v roce 2007 připadly Libereckému, Olomouckému a Karlovarskému kraji. Tamní podniky se na loňském exportu podílely zhruba desetinou. Vývoz z Česka v roce 2007 vzrostl o 15,3 procenta na 2,472 bilionu korun. Vyplývá to z analýzy ministerstva průmyslu a obchodu.

První Středočeský kraj měl na loňském vývozu z ČR podíl 19,2 procenta, druhý Moravskoslezský kraj 10,2 procenta a třetí Plzeňský kraj 8,9 procenta. Právě Plzeňský kraj loni podle údajů MPO vykázal nejvyšší meziroční růst exportu, a to o 25,6 procenta. Zásluhou toho se podíl Plzeňského kraje na celkovém exportu ČR zvýšil o sedm desetin procentního bodu, tedy nejvíce ze všech krajů.

Naproti tomu podíly Středočeského a Moravskoslezského kraje v roce 2007 meziročně klesly shodně o tři desetiny procentního bodu. "Na úkor těchto regionů posílil na vývozu především Plzeňský kraj. Jde zejména o to, že dobré podmínky v této lokalitě motivovaly řadu zahraničních investorů k umístění exportně orientovaných provozů," stojí v analýze MPO. V Plzeňském kraji investovaly například společnosti Panasonic, Daikin Industries či Lear Corporation.

Nejnižší meziroční nárůst exportu, a to o 6,3 procenta, v loňském roce vykázal Karlovarský kraj. Podíl tohoto regionu na celkovém vývozu z ČR loni klesl o dvě desetiny procentního bodu na 2,2 procenta, což Karlovarskému kraji přiřklo na žebříčku exportní výkonnosti krajů poslední místo.

Hnacím motorem exportu Středočeského kraje je automobilový průmysl. V regionu sídlí největší tuzemský exportér, mladoboleslavská automobilka Škoda Auto. Škoda Auto loni vyvezla vozy, originální díly a další komponenty za 164,2 miliardy korun, což představuje podíl na celkovém exportu ČR zhruba 7,7 procenta. Škoda, dcera německého Volkswagenu, v roce 2007 prodala 630.032 aut, letos plánuje prodeje zvýšit na 759.000 vozů, příští rok na 872.000 a v roce 2010 na 1,01 milionu.

Ve středočeském Kolíně pak od roku 2005 funguje nová automobilka TPCA, která loni zvýšila produkci meziročně o pět procent na 308.478 vozů Toyota Aygo, Peugeot 107 a Citroën C1. Největšími exportními trhy kolínské automobilky byly Francie, Itálie, Německo, Velká Británie a Nizozemsko, kam směřovalo 79 procent vozů.

V zorném poli velkých investorů je již několik let také Moravskoslezský kraj. Nejvýznamnějším odvětvím tohoto regionu je tradičně hutnictví a také výroba dopravních prostředků a zařízení. Exportní výkonnost tohoto regionu v roce 2009 navíc posílí plánované zahájení sériové výroby v novém závodě Hyundai v Nošovicích. Zprvu by měl vyrábět 200.000 aut, od roku 2011 by se s nájezdem třetího modelu měla výrobní kapacita zvýšit na 300.000 aut ročně. "Mohlo by to vést k tomu, že se Moravskoslezský kraj dostane na špičku exportu v ČR," uvedl Vojtěch Benda ze společnosti ING Wholesale Banking.

Výrazný vliv na exportní výkonnost krajů mají právě investice. Agentura pro podporu podnikání a investic CzechInvest v loňském roce zprostředkovala rekordních 182 investičních projektů v hodnotě bezmála 71 miliard Kč. Největší počet investorů v roce 2007 zamířil na jižní Moravu. Ve 40 nových podnicích za 13 miliard korun zde v nejbližších letech najde práci 3900 lidí. "Na druhém místě skončil Ústecký kraj se 31 projekty. Shodně po sedmnácti investorech pak přilákala severní Morava, Olomoucký kraj a Plzeňský kraj," uvedla mluvčí CzechInvestu Lucie Králová.

Českým vývozcům se v poslední době daří. Loni zahraniční obchod Česka skončil přebytkem 86,1 miliardy korun, což je více než dvojnásobek rekordního výsledku z roku 2006. Celkový export z Česka v loňském roce obnášel 2,472 bilionu korun. "Dvě třetiny z celkového objemu exportu realizovala v roce 2007 pouhá dvě procenta z celkového počtu exportérů, jejichž roční objem vývozu překročil jednu miliardu korun," uvedlo MPO, podle kterého se na export orientují zejména velké průmyslové podniky mající zahraniční vlastníky. "Naproti tomu 55 procent exportujících podniků nepřekročilo hranici deseti milionů korun a podílelo se tak na celkovém objemu exportu jedním procentem," stojí ve zprávě MPO.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK