Zisk Čepra vzrostl loni čtyřiapůlkrát na 458 mil. Kč

05.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. května (ČTK) - Hrubý zisk státem ovládané společnosti Čepro, která provozuje čerpací stanice a přepravuje a skladuje ropné produkty, stoupl loni téměř čtyřiapůlkrát na 458 milionů korun. Tržby za zboží vzrostly o 29 procent na 41,8 miliardy korun. ČTK sdělil auditované hospodářské výsledky mluvčí firmy Tomáš Zikmund.

"V roce 2007 společnost dosáhla historického výsledku hospodaření, a to za situace, kdy se musela vypořádat s dopady neočekávaně dlouhodobé odstávky rafinérských výrobních kapacit v ČR," uvedl Zikmund. Přerušení výroby podle něj zásadně zkomplikovalo logistiku a optimální využití přepravy v síti produktovodů.

Čepro loni nevydělávalo jen na pohonných hmotách. Firma také například prodala akcie ČSOB, nepotřebný majetek a balík starých pohledávek a převedla obchodní podíl ve společnosti Baufeld. Na těchto transakcích vydělala kolem 170 milionů korun.

Firma vznikla v roce 1994 transformací části majetku bývalého státního podniku Benzina ve druhé vlně privatizace. Jejím zakladatelem a jediným akcionářem byl Fond národního majetku. V souvislosti s jeho zánikem byly akcie převedeny na ministerstvo financí, které je jediným akcionářem. Vedle přepravy a skladování ropných produktů Čepro provozuje pod názvem EuroOil vlastní síť čerpacích stanic.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK