Akcie na pražské burze ztrácely

05.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. května (ČTK) - Akcie na pražské burze převážně oslabovaly. Burzu táhly dolů tituly, které si v předešlém pátečním obchodování připsaly několikaprocentní zisky; nejziskovější naopak byla farmaceutická Zentiva. Hlavní index trhu PX proti pátku přisel 0,83 procenta na 1646,2 bodu, vyplynulo z výsledků burzy.

Akcie developera Orco Property dnes proti pátku uzavíraly slabší o 3,35 procenta, Erste Bank ztratila 2,87 procenta. V závěsu za ní se držela mediální skupina CETV, více než dvouprocentní pokles postihl také ECM.

Nedařilo se ani dalším titulům; o 0,72 procenta přišla Komerční banka. Unipetrol byl proti pátku slabší o 0,74 procenta, Telefónica O2 o 0,32 procenta a Philip Morris o 0,26 procenta.

Na kurz Zentivy zapůsobila zpráva o nabídce PPF, která by chtěla odkoupit akcie Zentivy za 950 Kč. Zatímco minulý týden akcie Zentivy na pražské burze uzavřely obchodování na 932,50 Kč, dnes si její cenné papíry připsaly 7,88 procenta a uzavíraly na 1006 korunách.

Celkově byly dnešní obchody menší ve srovnání s průměrem za posledních šest měsíců. Ve SPAD se zobchodovaly akcie v objemu přes 1,7 miliardy korun, podle analytiků především vzhledem ke svátkům ve Velké Británii. Od úterý 6. května by se měla na pražské burze začít podmíněně obchodovat nová emise NWR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK