LČR: Vytěženo 45 pct kalamity Emma

05.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hradec Králové 5. května (ČTK) - Státní podnik Lesy České republiky (LČR) zatím vytěžil přibližně 45 procent z 1,98 milionu metrů krychlových dřeva, které v jeho lesích poničila březnová vichřice Emma. Některé lesnické firmy však neplní své závazky vůči podniku týkající se těžby a placení za dřevo. Řekl to Radek Drahný, mluvčí podniku kterému patří asi polovina lesů v zemi.

Problémy lesnických firem způsobil nadbytek dřeva na trhu a pád cen, které vyvolaly americká hypoteční a stavební krize a větrné kalamity. Například ceny jehličnaté kulatiny ve druhém čtvrtletí klesly asi o čtvrtinu.

"Za této situace zvažují některé firmy ukončení smluvního vztahu. Někteří partneři jsou v prodlení s plněním smluvních závazků a LČR jim v krajním případě mohou ukončit smlouvy," uvedl Drahný s tím, že jde zatím o jednotlivé případy. Předseda Sdružení podnikatelů v lesním hospodářství Miloš Balák dříve uvedl, že největší problémy budou mít firmy, které nemají vlastní kapacity a práce řeší prostřednictvím subdodavatelů.

Pokud by firma s pracemi pro LČR skončila, zadá státní podnik na příslušné územní jednotce práce zkráceným řízením jiným firmám. Ty by na území pracovaly do doby, než podnik uzavřena smlouvu s vítězem nového řádného výběrového řízení. Celkem má podnik území rozděleno na 257 jednotek.

Smlouvy, které jsou uzavřené striktně podle zákona o veřejných zakázkách, nedokážou na změněnou situaci po kalamitě a pokles cen dřeva pružně reagovat. Firmám proto hrozí ztráty kvůli vyšším nákladům na kalamitu, poklesu cen dřeva a nutnosti platit státním lesům vysoutěžené ceny. Drahný dodal, že o řešení složité situace v oboru nyní LČR jednají s profesními svazy a ministerstvem zemědělství.

Lesy ČR nicméně předpokládají, že většinu kalamity vytěží do poloviny roku. Na nejvíce kalamitou postižených jednotkách LČR prostřednictvím zkrácených řízení zadaly těžbu i dalším firmám, které tak na jednotce pracují spolu s vítězi loňských tendrů.

V porovnání s loňskou kalamitou po orkánu Kyrill je objem poničeného dřeva letos třikrát menší. Sám Kyrill loni poničil přes pět milionů metrů krychlových dřeva, se započtením dalších větrných epizod se celkové škody po Kyrillovi zastavily na 6,05 milionech metrů krychlových. Kalamitu lesníci loni likvidovali celý rok.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK