Americké akcie klesly kvůli Yahoo a drahé ropě

05.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 5. května (ČTK) - Akcie na newyorské Wall Street dopoledne klesly, protože mezi investory převládl opatrný postoj. Emise internetové Yahoo šly výrazně dolů poté, co softwarový gigant Microsoft stáhl v noci na neděli nabídku k jejímu převzetí. Investory na Wall Street navíc znepokojily nové rekordy u cen ropy.

Index Dow Jones v poledne newyorského času klesl o 0,6 procenta na 12.984 bodů. Index technologického trhu Nasdaq se v 18 hodin SELČ snížil o 0,3 procenta na 2469,5 bodu.

Pro Wall Street je zmařená akvizice Yahoo nepříjemnou zprávou, protože fúze a převzetí obecně zvyšují hodnotu aktiv a také naznačují, že se manažeři amerických korporací dívají do budoucna optimisticky. Emise Yahoo spadla zhruba o 20 procent; z tržní ceny firmy tak vymazala 7,6 miliardy dolarů a na manažery Yahoo zesílí tlak nespokojených akcionářů.

Znepokojení některých investorů ale částečně vyrovnala zpráva listu Wall Street Journal, podle níž chce Deutsche Telekom předložit nabídku na koupi společnosti Sprint Nextel, napsala agentura AP.

Ceny ropy dnes kvůli obavám z narušení dodávek a nadějím na zlepšení americké ekonomiky poprvé překročily hranici 120 dolarů za barel. Za posledních šest let od roku 2002 se tak zvýšily zhruba šestinásobně. Může za to jak zvyšující se poptávka rostoucí světové ekonomiky, zejména rozvojového světa, tak opakující se problémy s dodávkami. Zároveň svět v posledních letech zažívá vzestup cen většiny surovin, umocněný v posledních měsících krizí na některých finančních trzích a přílivem spekulativních investic do komodit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK