Cesty do Chorvatska se dětem zkomplikují

05.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. května (ČTK) - V Chorvatsku platí nový zákon, podle kterého musí mít dítě do 18 let, pokud necestuje se svým zákonným zástupcem, písemný souhlas rodičů ověřený notářem. Informovala o tom TV Nova. Rodiče se musí připravit na to, že pokud své děti pošlou k moři do Chorvastka například s dědou nebo babičkou, budou muset vyplnit formulář plný různých osobních údajů.

"Musí mít s sebou ověřený dokument, že rodiče souhlasí s tím, že vycestují do Chorvatska," uvedl mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura. Zatímco dosud stačil pas, nyní musí mít dítě i povolení rodičů.

Na dokladu musí být osobní údaje zákonných zástupců, dítěte, i toho, s kým se dítě do Chorvatska chystá. Dále musí být uvedeno, jak dlouho tam dítě bude a proč tam jede. Podpis navíc musí být notářsky ověřen.

"Nařízení bylo zavedeno kvůli schengenské úmluvě, podle které je každý stát povinen starat se o nezletilé osoby," řekla Nově velvyslankyně Chorvatska v ČR Božena Leš.

Okamura ČTK sdělil, že asociace odmítá jakékoliv zpřísnění pohybu českých turistů do Chorvatska, nejpopulárnější české turistické destinaci. "Nechápeme, proč nás chorvatská strana informovala o tomto novém zákoně až nyní, těsně před sezonou," uvedl Okamura. "Otazníkem zůstává, proč chorvatskou legislativu průběžně nemonitoruje také například české velvyslanectví v Chorvatsku," dodal.

O novém chorvatském předpisu podle Novy ještě před několika dny nevědělo ani české ministerstvo zahraničí (MZ). "Zjistili jsme to od našich kolegů z ostatních zemí, kteří měli s tímto právním předpisem problémy," uvedla mluvčí MZ Zuzana Opletalová.

Chorvaté podle Novy zjistili, že zákon je moc přísný a mohli by tak přijít o spoustu turistů. Připouštějí, že na změnách už se pracuje. "Očekáváme, že u nás v Chorvatsku projde změna zákona a snížení věkové hranice na 16 let," dodala Božena Leš.

Chorvatsko patří mezi nejoblíbenější místa, kam Češi jezdí. Jen loni tam vyjelo 760.000 Čechů, včetně dětí a mladých lidí do 18 let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK