MfD: Drahá nafta odrazuje od koupě dieselů

06.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. května (ČTK) - Češi se začínají vracet k automobilům s benzinovými motory. Vysoká cena nafty se totiž projevila i v prodejích nových osobních aut v Česku. Píše to dnešní Mladá fronta Dnes s odvoláním na údaje Svazu dovozců automobilů (SDA) o odbytu nových vozů v prvních třech měsících tohoto roku.

"Důvod je hlavně v ceně nafty, která bývala dříve levnější než benzin," vysvětlil tajemník SDA Pavel Tunkl.

Podíl osobních aut s benzinovým motorem se po třech letech vrátil nad 70 procent. Ve skutečnosti je nižší, protože v této kategorii nejsou započítány vozy spadající do kategorie N1, tedy s 'mřížkou'. U nich je podíl téměř opačný. Ve třídě do dvou tun, kam spadá většina osobních aut předělaných na NJ, je zhruba 54 procent motorů na diesel, píše MfD.

Nákup dieselového motoru si podle Martina Vaculíka z časopisu AutoDiesel rozmyslí hlavně lidé, kteří nenajezdí tolik kilometrů nebo jezdí menším autem. "Jinak bude přemýšlet člověk, který se rozhoduje podle ceny na stojanu, a jinak člověk, který má na starosti péči o celou flotilu služebních aut," podotkl Vaculík.

Podle deníku prošly dieselové motory za posledních 15 let obrovskou změnou, a proto se výrazně snížilo množství vypouštěných emisí. Při zachování objemu se snížila i jejich spotřeba. Jízda na naftu však přináší i nevýhody, naftový motor bývá většinou dražší a nákladnější na opravy.

Automobilky i výrobci dílů na dieselové motory tvrdí, že žádný pokles necítí. Pokles zatím podle mluvčího Evžena Krauskopfa necítí ani Škoda Auto. "Vzhledem k úspornějším vlastnostem dieselových motorů se zatím růst ceny nafty do prodejů příliš nepromítá," řekl Krauskopf. "Pokud ale cena nafty nadále poroste, lze předpokládat, že dieselové motory budou znevýhodněny," dodal.

Poptávka po naftě v Česku od roku 2000 stoupla téměř na dvojnásobek. Česká rafinérská už proto zvýšila kapacitu výroby nafty. Další zvětšení zvažuje. "Musí být dlouhodobě zaručeno, že poptávka zůstane vysoká, řekl Mladé frontě Dnes mluvčí firmy Aleš Soukup.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK