Americké akcie zahájily týden poklesem

06.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 6. května (ČTK) - Ceny amerických akcií se během prvního obchodního dne nového týdne snižovaly a největší vliv na jejich pokles měla internetová společnost Yahoo spolu s finančním ústavem Countrywide Financial. Na devizových trzích se obnovil pokles dolaru, takže na rekordu se ocitly ceny ropy.

Dow Jonesův index klesl o 88,66 bodu a obchodní den uzavřel slabší o 0,68 procenta na hodnotě 12.969,54 bodu. Širší index S&P 500 oslabil o 0,45 procenta na 1407,49 bodu a podobně index Nasdaq Composite zaznamenal ztrátu 0,52 procenta na 2464,12 bodu.

Už před začátkem obchodování bylo zřejmé, že hlavní indexy zamíří dolů. Na vině bylo víkendové rozhodnutí softwarové společnosti Microsoft stáhnout nabídku na převzetí portálu Yahoo. Jeho akcie už v Evropě klesly skoro o 20 procent a pád se přenesl i na domovský trh Nasdaq.

Důvodem k poklesu hlavních indexů ale byly také obavy, že finanční ústav Bank of America vzdá úsilí o převzetí ztrátové banky Countrywide Financial. To se odrazilo nejen v poklesu akcií těchto bank, ale i dalších finančních institucí, včetně Citigroup nebo AIG.

O více než dvě procenta oslabily akcie investiční společnosti Berkshire Hathaway, kterou vlastní americký investor a jeden z nejbohatších lidí světa Warren Buffet. Berkshire na konci minulého týdne uvedla, že jí klesl v prvním čtvrtletí zisk asi o 64 procent, hlavně kvůli ztrátám z transakcí na trhu finančních derivátů.

Ceny ropy vystoupily na nový rekord 120,36 USD za barel a mezi analytiky se tak znovu začaly šířit obavy, zda drahá ropa nebude mít negativní dopady na chování spotřebitelů. V závěru obchodování se cena kontraktu na ropu WTI s dodáním v červnu ustálila těsně pod 120 dolary.

Na devizovém trhu přestal zpevňovat dolar, na který opět nepříznivě působí vyhlídky americké ekonomiky. Dolaru nepomohla ani čerstvá statistika, která ukázala, že zpracovatelský sektor v USA se v dubnu poprvé po čtyřech měsících vrátil k růstu.

Americká ekonomika v prvních třech měsících roku rostla tempem 0,6 procenta, což je pro většinu analytiků překvapivé. "Zatím je ale předčasné tvrdit, že ekonomika definitivně unikla recesi," řekl podle agentury Reuters hlavní analytik společnosti CMC Markets Ashraf Laidi. Ekonomové ale věří, že centrální banka alespoň nějaký čas nebude měnit úroky.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,5487 USD, a znovu tak oslabil z předchozích 1,5413 USD, kde byl v pátek. Vůči japonskému jenu klesl na 104,83 ze 105,36 JPY, zatímco euro k jenu zůstalo prakticky beze změn na 162,36 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK