Přebytek zahraničního obchodu v březnu klesl na 8,1 mld.

06.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. května (ČTK) - Zahraniční obchod skončil v březnu přebytkem 8,1 miliardy korun, což je ve srovnání s rekordním výsledkem v březnu 2007 o 7,4 miliardy méně. Oznámil to Český statistický úřad. Pokles byl způsoben především nižším přebytkem v obchodě se stroji a dopravními prostředky a růstem deficitu v obchodě s minerálními palivy.

Za první čtvrtletí byl přebytek obchodní bilance 34,6 miliardy korun, meziročně o 3,5 miliardy Kč méně.

Březnové výsledky podle ČSÚ také ovlivnil nižší počet pracovních dní, jichž bylo o dva méně než v předchozím roce, velikonoční svátky a vysoká srovnávací základna března 2007. Obchodní bilance si připsala nejvyšší meziroční pokles od dubna 2003.

Vývoz v běžných cenách se proti předchozímu roku snížil o 5,6 procenta, nejvíce od srpna 2002; dovoz ubral 2,4 procenta, což bylo největší pokles od května 2005. Meziroční snížení zahraniční obchod vykázal u vývozu naposledy v lednu 2004 a u dovozu v červenci 2005, doplnil ČSÚ.

V důsledku posílení koruny vůči euru a zejména k dolaru rostl zahraniční obchod rychleji v přepočtu na tyto zahraniční měny.

Přebytek v obchodě se stroji a dopravními prostředky meziročně klesl o 4,9 miliardy Kč a růst deficitu v obchodě s minerálními palivy o 3,7 miliardy Kč. Nižší výsledek vykázalo také kladné saldo obchodu s průmyslovým spotřebním zbožím, zatímco bilance obchodu s chemickými výrobky, polotovary a materiály a nápoji a tabákem zůstaly zhruba na stejné úrovni jako v březnu 2007. Zlepšení vykázala bilance obchodu s potravinami a živými zvířaty a surovinami.

Celkový vývoz strojů a dopravních prostředků klesl o šest procent, čili 7,2 miliardy Kč, z čehož se nejvíce snížil vývoz silničních vozidel, ostatních přepravních prostředků a strojů a zařízení všeobecně užívaných v průmyslu. Celkový dovoz strojů a dopravních prostředků se snížil o 2,7 procenta, tedy o 2,3 miliardy Kč. Růst dovozu minerálních paliv o 36,0 procenta ovlivnil hlavně vyšší import ropy a zemního plynu.

Se státy EU se aktivní bilance snížila o 7,3 miliardy na 41,1 miliardy Kč, se státy mimo EU se schodek zvýšil o 9,5 miliardy korun na 33,0 miliardy Kč. Přebytek vzrostl v obchodě s Francií, Rumunskem, Ukrajinou a Polskem. Přechodem z pasiva do aktiva se zlepšila bilance s Finskem. Prohloubil se schodek obchodu s Ruskem, Čínou a Japonskem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK