UBS zruší 5500 míst, dohodla se s BlackRock o dluhu

06.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


UBS <UBSN.VX> zruší 5500 míst neboli téměř 7 procent své pracovní síly s tím, jak se nejhůře postižená evropská banka hypoteční krizí...

...odvrací od rychlé expanze do investičního bankovnictví.

Švýcarská banka také uvedla, že dosáhla předběžné dohody s americkým správcem kapitálu BlackRock <BLK.N> o prodeji portfolia méně kvalitních hypoték v hodnotě 15 miliard dolarů. Zpráva ukazuje, že se na americký trh s churavějícími realitními aktivy opět vrací likvidita.

UBS vykázala za první kvartál ztrátu 11,535 miliardy švýcarských franků, tedy o něco mírnější číslo, než oznámila předběžně na začátku dubna.

Čistý příliv kapitálu do divize správy majetku dosáhl 5,6 miliardy franků. Analytici oslovení v průzkumu Reuters v průměru očekávali příliv kapitálu v objemu 9 miliard franků a čistou ztrátu ve výši 11,9 miliardy.

UBS varovala, že podmínky na finančních trzích zůstávají složité, a nepředložila žádnou předpověď zisku.

Banka zároveň uvedla, že je schopna pokračovat v plánované restrukturalizaci, aniž by musela shánět další kapitál nad rámec dosavadních kroků, jež jí přinesly zhruba 39 miliard franků.

UBS kvůli hypoteční krizi odepsala přes 37 miliard franků.

"Pro UBS platí totéž jako pro celý sektor: nejhorší je pravděpodobně za námi," uvedli analytici banky Wegelin.

"Do budoucna je tu ovšem slabé momentum," dodali. "I kdyby rušení pracovních míst dokázalo snížit náklady, současný výhled rozhodně není nijak růžový a navíc je mlhavý kvůli nedostatku jakýchkoli vodítek."

[CURYCH/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK