Italská firma pozastavila svou investici v České Třebové

06.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Česká Třebová (Orlickoústecko) 6. května (ČTK) - Italská společnost OMV Ventura Tubes pozastavila výstavbu své plánované továrny v České Třebové. Důvodem je podle investora silný kurz koruny a nevýhodná cena materiálu. Informuje o tom Mladá fronta Dnes v příloze pro Pardubický kraj.

Firma měla v těchto dnech začít stavět za 300 milionů korun závod na svařované trubky. Zaměstnání v něm mělo nalézt přes 100 lidí. Investor však radnici oznámil oddálení svého záměru. "Zatím investici pozastavili. Důvodem je sílící koruna vůči euru a zdražení plechu na celosvětové burze materiálů o 30 procent," uvedl starosta Jaroslav Zedník. Město pro Italy vyhradilo v průmyslové zóně skoro tři hektary pozemků. Nyní po firmě vyžaduje bližší vyjádření k vývoji investice, aby vědělo, jak s pozemky naložit.

Továrna měla být jedním z předpokladů dalšího rozvoje města a jeho okolí. Českotřebovsko je hned po Králicku v okrese druhým nejvíce ohroženým regionem s nejvyšší mírou nezaměstnanosti.

Podle Pavla Sobíška, hlavního ekonoma UniCredit Bank, kurz české měny zůstane na své současné hodnotě nebo mírně klesne. Za pochybami italského investora Sobíšek vidí spíše ostatní faktory než jen nečekaně silnou korunu. "Myslím, že samotný kurz koruny nepovede k masivnímu pozastavování takových projektů v Česku. Korunové náklady, což jsou zpravidla mzdy, totiž tvoří ve většině těchto investic jen malou část kalkulovaných nákladů. Posílení koruny tedy pro takovýto typ investic znamená sice obtížnější návratnost, ale ne o moc," uvedl Sobíšek. K větším obavám podle něj může vést růst cen materiálu, který by mohl znamenat pokles poptávky po ocelových výrobcích a jejich nahrazování jiným materiálem.

Česká Třebová se italského ústupu příliš nebojí. "Zájemců o vstup do průmyslové zóny máme více. Nyní jednáme se čtyřmi. Dva jsou z Čech a dva ze zahraničí. Pokud se tedy Italové rozhodnou, že u nás nebudou investovat, rozvoj průmyslové zóny to neovlivní," uvedl starosta Zedník. Italská firma OMV Ventura měla do Třebové přijít ještě se svým dodavatelem, který by zaměstnal 30 až 50 lidí. Třebovou firmy oslovily díky jejímu partnerskému městu Agrate Brianza.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK