Jihočeský krajský úřad potřetí povolil sklad paliva v Temelíně

06.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 6. května (ČTK) - Jihočeský krajský úřad potřetí povolil stavbu meziskladu vyhořelého jaderného paliva v temelínské elektrárně. Informovala o tom mluvčí úřadu Maria Ptáčková. Rozhodnutí z půlky dubna není zatím pravomocné, protože se proti němu odvolala tři občanská sdružení a Jan a Josef Veselých, kteří vystupují jako vlastníci parcely sousedící s pozemkem pro mezisklad.

Jejich námitky posoudí opět ministerstvo pro místní rozvoj. Úřad se meziskladem zabýval naposledy začátkem roku. Obsáhlý spis ale vrátil na jih Čech kvůli formální chybě. Krajský úřad tvrdí, že teď postupoval zcela podle právního názoru ministerských úředníků.

"Územní rozhodnutí o umístění stavby skladu vyhořelého paliva v areálu Jaderné elektrárny Temelín bylo přesně upraveno podle podmínek, které stanovilo ministerstvo pro místní rozvoj. V současné době se s podanými odvoláními seznamují účastníci řízení, kteří mají možnost se k nim ve stanovené lhůtě vyjádřit," uvedla mluvčí krajského úřadu.

Nejaktivnější odpůrce, sdružení Jihočeské matky, přitom už na začátku posledního jednání o skladu žádalo, aby kraj řízení přerušil. Sdružení vadilo, že v dokumentaci chybělo vyhodnocení havárie při pádu velkého letadla či konkrétní typ a výrobce kontejneru pro použité palivo.

"Dokumentace, která byla předložena pro účely vydání územního rozhodnutí, není podle našeho názoru dostatečným podkladem k tomu, aby mohl stavební úřad kvalifikovaně rozhodnout," řekla Monika Machová - Wittingerová ze sdružení. Na středu proto také ekologové chystají happening před krajským úřadem, kde chtějí upozornit na způsob, jakým se výstavba meziskladu vyhořelého paliva povoluje.

Poprvé krajští úředníci stavbu povolili v říjnu 2006, podruhé na podzim loňského roku. Pokaždé jim ale souhlas vrátilo ministerstvo pro místní rozvoj. Elektrárna přitom o mezisklad usiluje od roku 2003.

Mezisklad vyhořelých palivových článků potřebuje ČEZ v Temelíně pro kapacitu více než 1300 tun uranu do roku 2013. Nyní se vyhořelé články ukládají do bazénu v reaktoru. Dočasný sklad vyhořelého paliva by měl být v provozu zhruba 60 let, pak by ho mělo nahradit trvalé úložiště radioaktivního odpadu. Konečný hlubinný sklad chce Česko vyřešit do roku 2065, místo pro stavbu ale stále hledá.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK