Thajsko opouští plán na vytvoření rýžového kartelu

06.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bangkok 6. května (ČTK) - Thajsko opouští plány na vytvoření rýžového kartelu spolu s dalšími zeměmi jihovýchodní Asie, který se měl podobat ropnému kartelu OPEC. Tento krok by totiž zřejmě ještě zhoršil současnou potravinovou krizi. Uvedl to thajský ministr zahraničí Nopadon Pattama.

S nápadem na vytvoření kartelu přišel minulý týden thajský premiér Samak Suntcharavedž. Kartel měl členským státům poskytnout větší kontrolu nad mezinárodními cenami rýže, které se v poslední době podobně jako ceny dalších potravin prudce zvyšují a od prosince se jíž více než ztrojnásobily. Tento nápad však okamžitě začaly kritizovat Filipíny, které jsou největším dovozcem rýže na světě, i někteří thajští vývozci.

Thajsku se hlavně nelíbila skutečnost, že ačkoliv je země potravinářským centrem světa, má malý vliv na ceny potravin. "Dovážíme drahou ropu, ale rýži prodáváme velmi levně. To vůči nám není poctivé a poškozuje to naši obchodní bilanci," uvedl minulý týden mluvčí thajské vlády.

Cena rýže dnes na trhu v Thajsku klesla o deset procent, protože dovozci zastavili nákup kvůli rozhodnutí Manily zrušit tendr. Podle obchodníků však stále visí ve vzduchu otázka, zda Barma kvůli devastujícímu cyklonu nezastaví vývoz rýže do sousedních zemí, což by pokles ceny zastavilo.

Nárůst cen rýže je důsledkem globální potravinové inflace, špatného počasí v některých producentských zemích a silné poptávky. Některé asijské státy, včetně Indie a Vietnamu, přispěly k růstu cen omezením vývozu, jež má zaručit dostatečné zásobování domácího trhu, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK