Ropa zdolala další rekord, stojí téměř 121 dolarů

06.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 6. května (ČTK) - Ceny ropy na světových trzích dnes pokračují v růstu a oba hlavní typy se vyšplhaly na nový rekord. Zatímco severomořská ropa Brent se dostala na 119,03 USD, barel americké lehké ropy West Texas Intermediate se vyšplhal až na 120,93 USD. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Důvody nynějšího růstu cen zůstávají stejné. Jde hlavně o vytrvalý pokles dolaru, v němž se cena ropy vyjadřuje, v posledních dnech se ale přidávají také obavy z narušení již tak dost křehké rovnováhy mezi nabídkou a poptávkou.

Rizikem jsou nyní časté útoky povstalců na infrastrukturu v Nigérii, což k výraznému omezení těžby donutilo například britsko-nizozemskou společnost Royal Dutch Shell. Nigérie je důležitým členem kartelu OPEC a zároveň osmým největším producentem ropy na světě.

Analytici rovněž podotýkají, že ceny se vrátily k růstu i díky tomu, že americká ekonomika před sebou nutně nemusí mít tak špatné období, jak se na finančních trzích obecně očekává. Svědčí o tom například i data o vývoji ve zpracovatelském sektoru, který se po třem měsících vrátil k růstu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK