Slovenská koruna před doporučením eura na novém maximu

06.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 6. května (ČTK) - Očekávané doporučení členství Slovenska v eurozóně Evropskou komisí, podle kterého by se mělo euro v zemi zavést od příštího roku, dnes posunulo kurz slovenské koruny na nové maximum. Slovenská měna z ranních 32,20 SKK/EUR posílila až na rekordních 32,13 koruny na euro, později však mírně korigovala. Řekl to obchodník VÚB Ladislav Benedek. Evropská komise zveřejní oficiální zprávu ve středu.

"Koruna pozitivně reaguje na blížící se 7. květen, kdy se doporučí náš vstup do eurozóny," poznamenal Benedek. Předpokládá, že měna svůj rekord ještě vylepší. Po zveřejnění zprávy by mohla prolomit hranici 32 korun za euro, dodal.

Ekonomická kritéria, která jsou podmínkou vstupu do eurozóny, Slovensko s rezervou splnilo. Podle předpovědí se mu je podaří udržet i v dalším období. Definitivní zavedení eura však musí schválit Rada EU. Její stanovisko má být známé v červenci, stejně jako kurz, ve kterém se budou měnit koruny za eura.

Analytici v dubnovém průzkumu odhadli pravděpodobnost zavedení eura od příštího roku na 93 procent. Kurz, kterým se přepočítají například platy a ceny na euro, ekonomové v průměru předpokládali 32,28 SKK/EUR. Premiér Robert Fico však opakovaně uvedl, že by přivítal co nejsilnější konverzní kurz, který by byl podle něj pro lidi nejvýhodnější.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK