Akcie majitele OKD dopoledne na burze vynikly růstem i objemem

06.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. května (ČTK) - Akcie těžební společnosti New World Resources, majitele firmy OKD, se hned při debutu zařadily na pražské burze k nejlepším. Akcie NWR se obchodovaly kolem 11:30 za 441 korun, což znamenalo růst od zahajovací ceny o zhruba 3,5 procenta. Objemem obchodů za téměř půl miliardy korun akciím NWR patřilo druhé místo na trhu za energetickou skupinou ČEZ. Celý trh podle indexu PX posiloval o 0,17 procenta na 1649 bodů, vyplývalo z výsledků na burze.

Z dalších emisí si akcie Komerční banky polepšily o 1,2 procenta na 4068 korun a akcie ČEZ zpevnily o 0,6 procenta na 1243 korun. Akcie ČEZ i NWR podle makléřů podporovaly silné růsty cen ropy, uhlí i ostatních energií. "Například v Německu se futures na elektřinu pro rok 2009 obchodují na historickém maximu," uvedl obchodník firmy Patria Finance Ronald Schubert.

Naproti tomu akcie výrobce léčiv Zentiva oslabily o tři čtvrtě procenta na 998 korun a zmírnily předešlý silný vzestup. Cena akcií Erste Bank klesla o 0,45 procenta na 1212 korun.

Akcie NWR se staly největším veřejným úpisem tuzemského kapitálového trhu, na němž celkem získalo peníze na rozvoj prostřednictvím burz celkem šest firem. Nejlepším trhem v oblasti primárních úpisů je Polsko, kde ročně počítají nové akcie na desítky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK