Google zpřístupnil mapy s adresářem českých firem

06.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. května (ČTK) - Česká odnož internetového vyhledávače Google zpřístupnila novou službu, kterou je vyhledávání v mapách s adresářem českých firem. Zástupci Google to oznámili na tiskové konferenci. Služba je zatím dostupná ve zkušební verzi na adrese mapy.google.cz. Google tak bude v mapách konkurovat nejužívanějšímu vyhledávači v ČR, portálu Seznam.cz.

"Od založení pobočky Googlu v České republice je toto nejdůležitější akce," řekla obchodní ředitelka českého Googlu Taťána le Moigne. Podle ní 80 procent všech informací obsahuje nějaký geografický odkaz a polovina všech internetových dotazů směřuje ke konkrétnímu místu.

Mapy jsou interaktivní, takže čeští uživatelé je mohou doplňovat, případně si vytvářet mapy vlastní. Mapová služba obsahuje adresáře firem, kde je uvedena například otevírací doba, fotografie nebo jídelníček restaurace. Součástí vyhledávání jsou i recenze a doporučení. Každý podnikatel má možnost si zdarma do mapy přidat svou vlastní firmu.

Vyhledávání v mapách patří k nejpoužívanějším internetovým službám. Na internetových mapách je možné například plánovat trasu, zamluvit hotel nebo najít turisticky nejoblíbenější místa. Fotografická verze umožňuje také například prohlédnout si vlastní město či přímo dům z ptačí perspektivy.

Na poli map i dalších služeb svádějí vyhledávače tuhý konkurenční boj. Google je ve většině zemí světa i v Evropě jedničkou. Česká republika dosud patří mezi čtyři země, kde v oblíbenosti vede domácí vyhledávač. V ČR jím je Seznam.cz.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK