AČPM: Pojišťovací makléři zvyšují podíl na pojistném trhu

06.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. května (ČTK) - Význam pojišťovacích makléřů na tuzemském pojistném trhu stále roste. Předepsané pojistné zprostředkované členy Asociace českých pojišťovacích makléřů loni vzrostlo na 20,5 miliardy Kč ze 17,2 miliardy korun v roce 2006. Novinářům to dnes řekl předseda asociace Zdeněk Voharčík s tím, že členské firmy představují 85 procent trhu všech pojistných makléřů.

Podíl pojistných makléřů na celkovém předpisu pojistného vzrostl v minulém roce meziročně ze 14,1 na 15,8 procenta, ještě v roce 2002 přitom činil 8,4 procenta. Dominantní podíl mají pojistní makléři v pojištění průmyslu a podnikatelů, uvedl Voharčík.

Místopředseda asociace Dominik Štros upozornil na to, že firmy dobře zabezpečují svá sídla, snaží se mít kvalitně ošetřeny smluvní vztahy a chrání data. Pojištěny mají prý hlavně movité a nemovité věci včetně automobilů. Nedostatečně se ale chrání před některými podstatnými riziky, jako je třeba přerušení provozu, dodal.

Podniky si podle Štrose nová rizika a potřebu jejich pojištění uvědomují jen pomalu. Zpravidla prý reagují na velké škody, mediální kauzy a novou legislativu. Klíčový produkt ochrany v EU je odpovědnost za škodu. "Málokdo si uvědomuje, že vadným výrobkem může způsobit obrovské škody," podotkl. Týká se to podle něj i vysokých náhrad škol na zdraví v případě škol, odpovědnost nemocnic za nemajetkové újmy, škod na životním prostředí či odpovědnosti statutárních orgánů.

V AČPM je 109 pojišťovacích makléřů registrovaných v ČR. To reprezentuje 19 procent všech pojišťovacích makléřů zapsaných v registru České národní banky. Nicméně členské firmy patří mezi největší na trhu. Členové asociace zprostředkovali v roce 2007 pojištění pro 34 pojišťoven se sídlem v Česku a dalších 46 se sídlem v jiné zemi EU.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK