Gruzie říká, že válka s Ruskem je "velmi blízko"

06.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Gruzie má "velmi blízko" k válce s Ruskem, řekl v úterý ministr této kavkazské republiky s odkazem na rozhodnutí Moskvy vyslat další vojenské...

...jednotky do separatistického abcházského regionu.

"Musíme doslova zabránit válce," řekl Temur Iakobašvili, gruzínský ministr pro otázky znovusjednocení, na tiskové konferenci během návštěvy Bruselu.

Na dotaz, jak blízko má tato situace k válce, odpověděl: "Velmi blízko, protože Rusy velmi dobře známe."

"Víme, co signalizuje propaganda vedená proti Gruzii. Vidíme, jak na naše území na základě falešných informací vstupují ruské jednotky," řekl ministr.

Rusko tvrdí, že potřebuje posílit svůj kontingent, aby dle vlastních slov čelilo plánům Gruzie na útok proti odštěpenecké Abcházii. Současně Tbilisi viní, že se snaží do konfliktu namočit Západ. Postsovětská Gruzie, která rozhněvala Rusko svým úsilím o vstup do NATO, obě obvinění odmítá.

Minulý týden začaly do Abcházie přijíždět další ruské jednotky. Jejich velikost Moskva neoznámila, ujistila však, že celkový počet vojáků nepřesáhne limit 3000 stanovený v dohodě o příměří podepsané v roce 1994, již zprostředkovala OSN.

Diplomaté předpokládají, že ruské posily v Abcházii budou čítat řádově 1200 vojáků.

Iakobašvili řekl, že Gruzie naléhá na Evropskou unii, aby přijala aktivnější roli při snižování napětí v regionu, například svou účastí na pohraničních kontrolách či policejních akcích. Dodal ale, že na jednáních s vyslanci 27 členských zemí v Bruselu žádná rozhodnutí o větší roli EU nepadla.

[BRUSEL/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK