BBC a ITV zahájily digitální satelitní vysílání zdarma

06.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 6. května (zpravodaj ČTK) - Britské televizní společnosti BBC a ITV dnes uvedly v Británii přijímače digitálního satelitního vysílání, které je zdarma. Služba nazvaná Freesat rozšiřuje nabídku pozemního digitálního vysílání Freeview a má pomoci přechodu na digitální příjem a pokrývá signálem 98 procent Británie.

Zákazníci zaplatí jednorázový poplatek za instalaci satelitního přijímače nebo využijí své nynější satelitní antény a mají k dispozici nyní 80 a do konce roku zhruba 200 televizních a rozhlasových stanic zdarma. Služba je také konkurencí komerčnímu vysílání společnosti Sky, která patří do mediálního impéria Ruperta Murdocha. Ta obvykle vyžaduje platbu jak za instalaci, tak měsíční předplatné, ale její nabídka kanálů je co do počtu vyšší. I Sky ovšem provozuje digitální satelitní vysílání jen se vstupním poplatkem a omezenu nabídkou.

Freesat vysílá také několik kanálů s vysokým rozlišením (HD). Je to jednak kanál BBC HD, který vysílá sportovní přenosy a cestopisy, a pak nabídka ITV.

V Británii má asi deset milionů domácností televizory schopné pracovat s vysokým rozlišením. Jen velmi málo lidí si však platí předplatné pro HD kanály.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK