V nových stanicích metra zřejmě nepůjde volat z mobilu

06.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. května (ČTK) - Ve třech nových stanicích metra, které má pražský dopravní podnik otevřít ve čtvrtek, zřejmě nepůjde v době zahájení provozu telefonovat z mobilních telefonů. Provozovatelé mobilních sítí se nedohodli s vedením dopravní firmy na ceně pokrytí stanic signálem. Potvrdili to operátoři. Vyjádření dopravního podniku ČTK zjišťuje.

Podle mluvčího Vodafonu Filipa Hrubého přišel dopravní podnik před týdnem s požadavkem na dvěstěkrát vyšší nájemné za umístění síťové infrastruktury, než platí operátoři nyní. Roční cena se v současnosti podle informací ČTK pohybuje kolem 94.000 Kč bez DPH, což je podle nedávného vnitřního auditu DP málo. Zvýšení nájemného má být podmínkou, bez jejíhož splnění dopravce neumožní stanice Střížkov, Prosek a Letňany na trase C pokrýt.

"Nepružnost dopravního podniku zvyšuje riziko, že si cestující v nových stanicích z mobilu nezavolají, ani si nekoupí SMS jízdenku," řekla ČTK mluvčí T-Mobile Martina Kemrová.

Operátoři připouštějí, že současné nájemné je nízké a chtějí o jeho úpravě jednat, požadavek dopravního podniku ale považují za nepřijatelný nátlak. Jednání v současnosti stále probíhají.

"S podmínkou dvousetnásobného zvýšení nájmu přišel dopravní podnik před pár dny, ačkoliv se společně snažíme dohodnout již od podzimu," dodal mluvčí Telefóniky Martin Žabka.

Operátoři při pokrývání stanic metra postupují společně. Dovolat se z mobilu je v podzemní dráze možné od roku 2001.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK