Rekordně drahá nafta ohrožuje autodopravce a promítá se do cen

06.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 6. května (ČTK) - Rekordně drahá nafta ohrožuje české autodopravce, stále dražší ropa pak začíná působit potíže i tuzemským podnikům. Rafineriím a petrochemickým výrobcům například budou klesat marže. S určitým časovým odstupem se pak drahá surovina promítne do spotřebitelských cen, vyplynulo z ankety ČTK.

Podle mluvčího největšího domácího sdružení autodopravců Česmad Bohemia Martina Felixe je současná cena nafty téměř likvidační, protože zvýšené náklady do cen nelze promítnout. Důvodem je podle něj větší nabídka přepravní kapacity na trhu v době, kdy export kvůli silné koruně klesá.

"Chápeme, že možnosti státu zejména v daňové oblasti jsou velmi omezené. Stálo by ale za to zamyslet se, zda nepřehodnotit používání používání dražších biosložek v naftě," dodal.

Doprava tvoří nezanedbatelnou položku v určování ceny v podstatě každého výrobku, takže ropa působí problémy napříč všemi obory, doplnil prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek. Dalším aspektem je podle něj s tím související růst ceny plynu, který se projeví zpětně se zhruba tříměsíčním zpožděním. Ten nutí firmy k úsporným opatřením nejen v technologii výroby, ale i ohledně úspor energií u staveb. "To je také v podstatě jediná obrana proti tomuto trendu," poznamenal.

Průmyslové podniky už teď pociťují finanční dopad rekordních cen ropy, protože nárůst trvá již delší dobu a nyní dosahuje cena motorové nafty historických hodnot, řekl ČTK zástupce ředitele sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy Oldřich Körner. "A bohužel vzhledem k tomu, že se zároveň zastavilo oslabování dolaru, které nárůst cen ropy tlumilo, promítne se nynější nárůst ceny ropy s určitým časovým zpožděním do cen finálních produktů ve větší míře než dosud," podotkl.

Vysoké ceny pohonných hmot postihnou podle Körnera zejména autodopravce, ale i růst cen dalších ropných produktů, například chemických surovin pro výrobu plastů, se následně projeví zdražováním dalších výrobků a služeb. To znamená zprostředkovaně další inflační impulz v ekonomice. Úlevu by mohl přinést přesun zájmů spekulantů od komodit k jiným investičním možnostem a obrat ve vývoji kursu americké měny, dodal.

Také analytik společnosti Colosseum Petr Čermák míní, že vysoké ceny ropy se určitě promítají negativně v oblasti přepravy. "A to jak silniční, tak letecké. To se následně odráží i v ceně celé řady výrobků," uvedl. Obecně se podle analytiků vysoká cena ropy projeví hlavně v energeticky náročných oblastech. Analytici však zároveň míní, že se globální i česká ekonomika umí rekordně vysokým cenám ropy přizpůsobit lépe než v minulosti. Firmy se například naučily hledat úspory a více tlačí na efektivitu.

Na současnou situaci na trhu s ropou ale zřejmě doplatí i provozovatelé rafinerií a petrochemičtí výrobci, kteří sami netěží ropu. Ti musejí kupovat drahou ropu, ceny jejich produktů ale rostou pomaleji. "Vytváří se tlak na snižování marží v petrochemii. Například cena ropy od začátku roku zdražila zhruba o 25 procent, burzovně obchodované pohonné hmoty ale jen o 11 procent," uvedl hlavní ekonom společnosti Atlantik FT Petr Sklenář.

To potvrzují i samotní výrobci, kteří nemohou zvyšující se ceny vstupů promítnout v plné výši do konečných produktů. "Ceny začínají narážet na strop daný omezením poptávky, například u monomerů a polymerů. Klesají marže v celém výrobním řetězci," řekla Markéta Köhlerová z tiskového oddělení Unipetrolu.

Vedle inflačních tlaků se rostoucí ceny ropy na světových trzích rovněž projevují ve snižování přebytku obchodní bilance ČR. Podle dnešních údajů Českého statistického úřadu o zahraničním obchodu vzrostl v březnu celkový dovoz minerálních paliv do Česka o 36 procent. Jejich dovoz táhly nahoru hlavně vysoké ceny.

"Zatímco naturálně jsme dovezli o 6,2 procenta více než před rokem, zaplatili jsme za ni o 44,7 procenta více. Rekordně silná koruna zde pomáhá tlumit globální růst cen energií," uvedl analytik Vladimír Pikora ze společnosti Next Finance.

Světová cena ropy neustále roste a s několikatýdenním zpožděním se již promítla do cen pohonných hmot u českých čerpacích stanic. Nafta minulý týden vyskočila nad 32 korun za litr, a předčila tak ceny benzinů. Někteří zahraniční analytici již předpověděli, že ropa by mohla v blízké době vyrůst až na 200 dolarů za barel. Dnes se obchodovala za rekordních 122 dolarů za barel. Podle domácích analytiků záleží další vývoj hlavně na dalším vývoji měnového kurzu amerického dolaru. Čím více oslabí, tím více zdraží ropa.

"Současný vývoj na trhu s ropou je hnán hlavně psychologií a dolarem," uvedl Sklenář. Na nynější cenu černého zlata mají velký vliv spekulanti. Dokazuje to podle Sklenáře například to, že zásoby jsou dostatečné až lehce nadprůměrné.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK