Americké akcie po ranním poklesu oživují

06.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 6. května (ČTK) - Newyorský akciový trh po ranních ztrátách začal oživovat. Index technologického trhu Nasdaq se dostal zpět nad pondělní závěr obchodování a ostatní indexy své dnešní ztráty smazaly. Oživení emise hypotečního gigantu Fannie Mae obnovilo zájem o akcie finančních institucí a trhu Nasdaq pomohlo to, že rostly akcie Microsoftu a Yahoo.

V poledne newyorského času měl přední index Dow Jones proti pondělnímu závěru ztrátu 0,3 procenta, když byl na 12.931,6 bodu. Index Nasdaq Composite tou dobou, tedy v 18 hodin SELČ, stoupl o desetinu procenta na 2466,7 bodu.

Akcie Fannie Mae se podle analytiků vydaly opět vzhůru díky tomu, že komentáře z konference po zveřejnění tiskové zprávy vyzněly příznivě a obnovily důvěru investorů. Předtím emise klesla kvůli čtvrtletní ztrátě, která přišla v případě hypotečního gigantu potřetí za sebou, napsala agentura Reuters.

Fannie Mae je největší instituce v USA, která Američanům pomáhá financovat koupě domů. Podnik vykázal za čtvrtletí ztrátu 2,5 miliardy dolarů a uvedl, že má ještě výrazné ztráty z hypoték před sebou i v příštím roce.

Analytici to interpretovali tak, že se klesající trh s bydlením zatím ode dna jen tak neodrazí. Na konferenci pak manažeři společnosti oznámili, že se lepší kvalita portfolia poskytnutých hypoték.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK