PRŮZKUM-Silná koruna v květnu podrží sazby ČNB beze změny (OPAK.)

07.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Úrokové sazby České národní banky (ČNB) by měly po květnovém měnovém zasedání bankovní rady zůstat beze změny díky silné koruně, která pomáhá...

...centrální bance tlumit inflační tlaky, ukázal ve středu průzkum Reuters.

Všech 15 analytiků oslovených v tomto týdnu Reuters očekává, že klíčová dvoutýdenní repo sazba zůstane navzdory vysoké inflaci na úrovni 3,75 procenta.

Bankovní rada bude o sazbách jednat ve středu 7.května.

Většina z oslovených analytiků - celkem 11 - dále předpokládá, že úroky ČNB zůstanou na současné úrovni i po zbytek letošního roku.

"I když inflační tlaky zůstávají vysoké, pokračující posilování české koruny hraje proti našemu očekávání dalšího zvýšení sazeb v letošním roce," uvedla Lauren van Biljonová, analytička společnosti 4castweb.

Ekonomika v současné době čelí mimořádnému koktejlu protisměrných inflačních faktorů.

Souběh několika šoků vystřelil začátkem roku cel+ovou meziroční inflaci nad 7 procent, vysoko nad cíl ČNB.

Centrální banka sice očekává, že se inflace začátkem příštího roku vrátí ke tříprocentní cílové hodnotě, má se však na pozoru před sekundárními tlaky na růst cen zboží kvůli drahým vstupům a před vysokými inflačními očekáváními.

Protiinflačně působí silná koruna, která zlevňuje dovážené zboží a suroviny.

Koruna od posledního měnového zasedání lámala jeden rekord proti euru za druhým a 14.dubna dokonce při slabém nočním obchodování v Asii krátce vyskočila až na 23,00 za euro.

V současné době se sice koruna stáhla na 25,050 za euro <EURCZK=>, proti začátku roku je však silnější téměř o šest procent a centrální bankéři označují její růst za nepřiměřený.

Poblíž rekordních hodnot koruna stojí i proti americkému dolaru. Ve 14:35 stála na úrovni 15,710 za dolar <CZK=>, pouze o 1,1 procenta slabší proti historickému maximu 15,533 z 16.dubna.

"Většina pro zvýšení sazeb by se v bankovní radě zřejmě našla až se silnými daty o růstu mezd a průkazně rostoucími inflačními očekáváními," dodala van Biljonová.

PRO TABULKU PRŮZKUMU KLIKNĚTE NA [ID:nL23745653].

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK