Wall Street v úterý zpevnil

07.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 7. května (ČTK) - Americké akcie v úterý zpevnily a k růstu jim pomohl především komentář šéfů největší americké hypoteční agentury Fannie Mae. Ta sice ve čtvrtletí utrpěla vysokou ztrátu, výhled ale investory přesvědčil, aby začali akciovému trhu důvěřovat. Technologiím zase pomohly spekulace, že Microsoft obnoví nabídku na převzetí Yahoo.

Dow Jonesův index vzrostl o 51,29 bodu a obchodní den uzavřel vyšší o 0,40 procenta na hodnotě 13.020,83 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 si připsal 0,77 procenta na 1418,26 bodu a podobně index Nasdaq Composite zpevnil o 0,78 procenta na 2483,31 bodu.

Fannie Mae v prvním čtvrtletí utrpěla ztrátu 2,51 miliardy dolarů, což ovlivnilo i začátek obchodování na burze. Šéfové podniku ale pak uvedli, že dopady hypoteční a úvěrové krize se sice protáhnou až do příštího roku, ale že největší problémy jsou zřejmě už pryč.

"Když jsem přišel do práce, mysleli jsme si, že akcie Fannie Mae spadnou někam pod 25 dolarů. K investorské veřejnosti se ale nějak dostaly informace, že firma bude mít velmi příznivou tiskovou konferenci," podotkl šéf akciových obchodů ve společnosti Stifel Nicolaus Capital Markets Angel Mata, jehož citovala agentura Reuters.

Fannie Mae zpočátku ztrácela skoro pět procent hodnoty a její akcie se dostaly k 26 dolarům. Po příznivém komentáři jejích šéfů se ale vzchopily zhruba o devět procent. Dostaly se tak na 30,81 USD a během dne vystoupily až nad 31 dolarů.

Růst akcií Fannie Mae povzbudil akcie dalších finančních společností, což pomohlo celému trhu. Příznivé dopady ale měly i ceny ropy, které zase pomohly akciím těžebních společností. Ropa v posledních dnech láme rekordy a v úterý se její cena poprvé vyšplhala nad 122 dolarů za barel.

Na růst technologických akcií měly zřejmě největší vliv spekulace, že se Microsoft možná ještě vrátí k nabídce na společnost Yahoo. Díky tomu kurz akcií Yahoo vzrostl o 5,5 procenta, více než dvouprocentní zisk si nicméně připsal i Microsoft.

Na devizových trzích znovu klesal dolar, a to právě kvůli ztrátě Fannie Mae. Ztráta byla totiž vyšší, než se předpokládalo, a ekonomové očekávají, že nejbližší období nebude na finančních trzích nejjednodušší. Fannie Mae sice už vidí konec problémů, trh bydlení se ale teprve musí stabilizovat a až potom se možná vrátí k růstu.

Pokud bude do úplného odeznění krize nutné v podnicích ještě snižovat počet pracovních míst a klesnou i spotřebitelské výdaje, centrální banka možná bude nucena ještě snížit úrokové sazby. To už zřejmě berou v úvahu i devizové trhy.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,5523 USD, a opět tak oslabil z předchozích 1,5487 USD, kde byl v pondělí. K japonskému jenu klesl na 104,70 ze 104,83 JPY, euro k jenu však mírně zpevnilo na 162,56 z předchozího kurzu 162,36 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK