Wall St stoupl díky komentářům Fannie, rekordní ropě

07.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Americké burzy v úterý vzrostly, když povzbudivé komentáře společnosti Fannie Mae <FNM.N> o kreditním a bytovém trhu podpořily finanční...

...tituly, zatímco rekordní ceny ropy zvedly akcie energetických firem.

Zotavení v technologickém sektoru zase podnítily spekulace, že by Microsoft <MSFT.O> mohl obnovit jednání o převzetí Yahoo <YHOO.O>. Akcie této internetové firmy posílily o 5,5 procenta, Microsoft si polepšil o 2,1 procenta.

Po počátečním ústupu se trh na Wall Street přehoupl do kladného teritoria, když představitelé Fannie Mae uvedli, že nejhorší část úvěrové bouře plynoucí ze zpomalení realitního trhu možná již minula. Tyto výroky zmírnily předchozí obavy trhu z hluboké čtvrtletní ztráty Fannie Mae, největší hypoteční firmy v USA, a nastartovaly všeobecný růst finančních titulů.

"Když jsem dnes přišel do práce, mysleli jsme, že se akcie Fannie Mae budou obchodovat pod 25 dolary, ale investorům se nějak donesla zpráva, že měli pěkně pozitivní konferenční hovor," řekl Angel Mata, ředitel akciových obchodů ze společnosti Stifel Nicolaus Capital Markets.

Akcie Fannie Mae vyskočily téměř o 9 procent na 30,81 dolaru, zatímco její menší konkurent Freddie Mac <FRE.N> posílil o 7,1 procenta.

Cena ropy <CLc1> v úterý překročila rekordní hranici 122 dolarů za barel a vynesla s sebou akcie energetických firem. Jejich vzestup převážil nad ústupem v sektorech citlivých na vysoké ceny paliv, jako jsou letecké společnosti či maloobchod.

Index amerických blue chips Dow Jones <.DJI> stoupl o 0,40 procenta na 13.020,83 bodu, širší index Standard & Poor's 500 <.SPX> posílil o 0,77 procenta na 1418,26 bodu a technologický Nasdaq Composite <.IXIC> přidal 0,78 procenta na 2483,31 bodu.

Další povzbudivé zprávy přišly po závěru seance. Walt Disney <DIS.N> vykázal nečekaně silný čtvrtletní zisk a jeho akcie při mimoburzovním obchodování stouply o 3 procenta.

Akcie Cisco Systems <CSCO.O> po závěru posílily o více než 2 procenta poté, co tento výrobce síťových zařízení rovněž vykázal zisk nad odhady trhu.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK