Japonské akcie stouply nejvýše za čtyři měsíce

07.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 7. května (ČTK) - Japonské akcie otevřely po prodlouženém víkendu růstem a vyšplhaly se na nejvyšší hodnotu za čtyři měsíce. Trhy podpořily hlavně firmy orientované na přírodní zdroje, jako Inpex Holding a obchodní dům Mitsubishi, kterým pomohl růst cen ropy na nový rekord. Index Nikkei si dnes připsal 53,22 bodu, tedy 0,4 procenta, a uzavřel na 14.208,67 bodu.

Světové ceny ropy v úterý navázaly na růst minulých dní a překonávaly další nové rekordy. Americká lehká ropa vystoupila až téměř ke 123 dolarům za barel pod tlakem slabého kurzu dolaru a obav z narušení dodávek v různých částech světa.

Dolar dnes v Asii posiloval. Americké měně pomohl komentář představitele centrální banky USA (Fed) Thomase Hoeniga, který uvedl, že úrokové sazby ve Spojených státech bude zřejmě nutné časem zvýšit. Hoenig tak potvrdil, že Fed by v nejbližší době mohl přestat se snižováním úrokových sazeb. Naopak se zvyšují spekulace, že Evropská centrální banka by mohla v letošním roce náklady na úvěry snížit.

V závěru obchodování euro vůči dolaru oslabilo o 0,2 procenta na 1,5508 USD a k jenu kleslo o 0,1 procenta na 162,40 JPY. Kurz dolaru k jenu se téměř nezměnil a obchodoval se kolem 104,71 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK