Moravskoslezský kraj vyhlásil ekologickou soutěž pro podnikatele

07.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 7. května (ČTK) - Moravskoslezský kraj vyhlásil pilotní ročník ekologické soutěže pro podnikatele. Od dnešního dne se do ní mohou přihlásit malí živnostníci i firmy podnikající v regionu. Hlavním cílem soutěže je motivace k šetrnému vztahu k životnímu prostředí, řekla mluvčí krajského úřada Barbara Odstrčilíková.

Soutěž by měla rovněž přispět ke zvýšení úrovně komunikace v oblasti životního prostředí mezi podnikateli, zástupci veřejné správy a veřejností. "Ochrana životního prostředí je občany stále více vnímána jako důležitá součást našeho života. Aktivní a viditelná snaha firem zabránit jeho poškozování, může výrazně zlepšit image a konkurenceschopnost podnikatelských subjektů," míní náměstek hejtmana a zároveň předseda výběrové komise Pavol Lukša.

Soutěžit se bude ve dvou kategoriích podle velikosti podniku. Kategorie jsou rozděleny na společnosti do 50 zaměstnanců a nad 50 zaměstnanců.

Uzávěrka soutěže je 10. června. Přihlásit se mohou majitelé nebo manažeři firem z celého Moravskoslezského kraje. Návrhy však mohou podávat také občané prostřednictvím webových stránek www.ekopodnik.cz. Na stránkách najdou zájemci i bližší informace k samotné soutěži a její porotě.

Vítězové obou skupin získají titul "Podnikatel roku z hlediska vztahu k životnímu prostředí v Moravskoslezském kraji", který budou moci uvádět například ve svých prezentačních materiálech. Vítěz kategorie do 50 zaměstnanců dostane navíc finanční odměnu 50.000 korun.

Právě ochrana životního prostředí je v regionu aktuálním tématem. Kvůli znečišťování ovzduší v současné době čelí kritice zvláště hutní gigant ArcelorMittal Ostrava. Kritizují ho hlavně obyvatelé Radvanic a Bartovic, kteří bydlí v blízkosti firmy a nedávno jejich výhrady potvrdila i studie, která prokázala znečištění půdy i vody ve studních.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK