Total v Q1 zvedl zisk o 9 pct díky rekordní ropě

07.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Francouzská energetická skupina Total <TOTF.PA> ve středu vykázala růst čistého čtvrtletního zisku po vyloučení jednorázových položek o 9...

...procent, když rekordní ceny ropy pomohly vyvážit mírný pokles v oblasti produkce ropy a plynu i nepříznivé devizové kursy.

Čtvrtá největší nestátní ropná skupina na světě z hlediska tržní hodnoty dále uvedla, že v příštích měsících by se mělo projevit postupné navyšování produkce na několika nových ropných a plynových polích. Odmítla se však zavázat k celoročnímu cíli.

Total pouze potvrdil svůj cíl zvyšování produkce v průměru o 4 procenta ročně pro období let 2006 až 2010.

Největší francouzská kotovaná firma s tržní kapitalizací přes 200 miliard dolarů oznámila, že upravený čistý zisk - bez vlivů změn hodnoty zásob paliv a jednorázových položek - v prvním kvartále stoupl na 3,254 miliardy eur z 2,992 miliardy před rokem.

Analytici oslovení Reuters očekávali jádrový zisk 3,183 miliardy eur. Na výsledku se výrazně podílel meziroční vzestup průměrné ceny ropy o 56 procent na 98,78 dolaru za barel.

Akcie společnosti po zahájení seance klesaly o 1 procento.

Podle slov nejmenovaného makléře mohlo trh trochu zklamat, že výsledky nebyly ještě lepší poté, co konkurenční BP <BP.L> a Shell <RDSa.AS> minulý týden překonaly odhady výrazným rozdílem.

[PAŘÍŽ/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK