VERZE 2-Slovenská koruna na čerstvém rekordu 32,060 za euro

07.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


(aktualizuje rekord, přidává komentář analytika,...

...souvislosti)

Investoři očekávající pozitivní hodnocení snahy Slovenska o přijetí eura vyhnali ve středu tamější měnu podruhé ve dvou dnech na čerstvý rekord.

Koruna před zveřejněním konvergenční zprávy Evropské komise vyšplhala až na 32,060 za euro <EURSKK=>.

Obecně se čeká, že dokument, jenž má být publikován ve 12:00 SELČ, doporučí, aby se Slovensko od 1.ledna 2009 stalo 16.členem eurozóny.

Slovenská měna dosáhla předchozího maxima 32,130 za euro v úterý.

"Trh je pozitivně naladěn. Je vysoce pravděpodobné, že se koruna posune ke hranici 32 (za euro), nebo i dále," řekl dealer VUB Bank Laco Benedek.

Trh nyní hledá vodítka, jež by naznačila, jaký bude konečný konverzní kurs slovenské koruny při vstupu do eurozóny.

Premiér Robert Fico, jehož vláda bude o úrovni přechodu na euro vyjednávat se zástupci Evropské unie, dříve uvedl, že dává přednost co možná nejsilnějšímu konverznímu kursu.

"Trh bude sledovat dnešní vyjádření tvůrců měnové politiky, protože investoři spekulují o nastavení konverzního kursu," řekl Benedek.

Slovensko splnilo všechna nominální kritéria pro přechod na euro, ale očekává se, že Evropská centrální banka vyjádří obavy ohledně schopnosti Bratislavy udržet nízkou inflaci.

Ačkoli Národní banka Slovenska soudí, že silná koruna nebude mít přílišný dopad na růst cen, analytici uvádějí, že silnější konverzní kurs by částečně eliminoval inflační tlaky očekávané v příštím roce.

ING Bank v Bratislavě v úterý uvedla, že její modely ukazují k lednu 2009 na tržní rovnovážný kurs 31 korun za euro.

[BRATISLAVA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK