PRŮZKUM-Slovenská inflace v dubnu zřejmě zůstala na 3,6 pct

07.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


* CO: inflace HICP za duben, rozhodnutí o úrokových...

...sazbách

* KDY: 15.května, respektive 27.května

* Čeká se: inflace setrvá na 3,6 procenta, sazby beze změny

Slovenská meziroční inflace v dubnu pravděpodobně setrvala na 15měsíčním maximu z předchozího měsíce, ukázal průzkum Reuters, analytici však očekávají, že v příštích měsících růst cen ještě zrychlí.

Průzkum mezi 12 analytiky také napověděl, že úrokové sazby Slovenské národní banky (NBS) by měly v květnu zůstat beze změny, neboť Slovensko bude muset v rámci procesu přechodu na jednotnou měnu sladit jejich úroveň s nastavením v eurozóně.

Evropská komise ve středu dala Slovensku na cestě k euru zelenou, a země se tak může k 1.lednu 2009 stát 16.členem eurozóny. Doporučení výkonného orgánu EU musí ještě schválit ministři financí všech 27 členských zemí Unie, žádné potíže se však nečekají.

Podle mediánu odhadů analytiků v průzkumu Reuters měl index spotřebitelských cen harmonizovaný s kritérii EU (HICP) v dubnu dosáhnout 3,6 procenta, tedy stejné úrovně jako v březnu. Meziměsíčně měly ceny podle očekávání přidat 0,2 procenta po růstu o 0,3 procenta v předchozím měsíci.

"V inflačním scénáři nedošlo ve srovnání s minulými měsíci k žádné změně," řekl Miroslav Plojhar, analytik u JP Morgan v Londýně. "Klíčovými tahouny zůstávají ceny potravin a ropy, nedochází však k žádným nadměrným zvýšením či snížením."

Plojhar i další analytici očekávají, že slovenská inflace v průběhu roku ještě nabere na tempu. Ekonom Eduard Hagara z ING Bank v Bratislavě řekl, že meziroční inflace by mohla do září zrychlit až na 4,3 procenta.

Slovensko již splnilo všechna nominální kritéria pro vstup do eurozóny. Průměrná 12měsíční míra inflace v březnu činila 2,2 procenta, a země tak splnila i tuto klíčovou podmínku s rezervou celého 1 procentního bodu.

Prognózy Evropské komise minulý týden ukázaly, že inflace na Slovensku by se měla v letošním i příštím roce udržet pod referenční hodnotou požadovanou pro přijetí eura.

Slovenská centrální banka říká, že faktory, jež pohánějí inflaci vzhůru, se vymykají vlivu její měnové politiky a že v rychle rostoucí ekonomice nepozoruje významné poptávkové tlaky.

Někteří analytici nicméně vidí známky tlaku na růst cen pramenící ze silných spotřebitelských výdajů.

"Za normálních okolností by inflace poukazovala na vyšší úrokové sazby," řekl Hagara z ING. "Ale jelikož míříme do eurozóny, budeme muset sladit úrokové sazby s tamními sazbami."

NBS má podle očekávání v květnu ponechat hlavní dvoutýdenní repo sazbu 13.měsíc v řadě beze změny na 4,25 procenta, a zachovat tak prémii 25 bazických bodů nad srovnatelnou sazbou Evropské centrální banky.

Většina analytiků předpokládá, že Slovensko upraví sazby podle nastavení v eurozóně ve druhé polovině roku až poté, co bude dojednán konverzní kurs koruny k euru.

PODROBNOU TABULKU VÝSLEDKŮ PRŮZKUMU NALEZNETE NA [ID:nL06297949].

[BRATISLAVA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK