TEXT-Konvergenční zpráva ECB 2008 o Slovensku

07.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


Následuje část květnové konvergenční zprávy Evropské centrální banky (ECB) věnované Slovensku. Zpráva byla zveřejněna na internetu České národní...

... banky www.cnb.cz.

Pro souhrn ze zprávy klikněte na [ID:nVOD737860].

"V této zprávě je Slovensko hodnoceno o něco detailněji než ostatní sledované země. Je tomu tak proto, že slovenské státní orgány podaly dne 4.dubna 2008 žádost o posouzení konvergence vzhledem k záměru Slovenska přijmout euro k 1.lednu 2009.

Konvergenční zpráva ECB 2008 předkládá následující hodnocení Slovenska.

V referenčním období od dubna 2007 do března 2008 dosáhla na Slovensku dvanáctiměsíční průměrná míra inflace měřená indexem HICP úrovně 2,2 procenta, což je výrazně pod referenční hodnotou, která činí 3,2 procenta.

Díky silnému růstu produktivity bylo tempo růstu jednotkových mzdových nákladů v posledních letech pomalé. Roční míra inflace však v posledních měsících rostla a v březnu 2008 dosáhla 3,6 procenta.

Na Slovensku existují proinflační rizika.

Ta souvisejí zaprvé se skutečností, že vliv trendového nominálního posilování slovenské koruny vůči euru na tlumení inflace by vymizel, pokud by byl směnný kurz vůči euru pevně stanoven.

Zadruhé, napjatá situace na trhu práce a vznikající nedostatky v některých regionech a segmentech trhu práce představují riziko zrychlení růstu mezd.

Zatřetí, proinflační riziko představují ceny energií, neboť nedávný růst světových cen energií se dosud plně nepromítnul do spotřebitelských cen.

Je pravděpodobné, že na inflaci bude mít v dalších letech vliv také vyrovnávání hospodářské úrovně.

Celkově tedy existují značné obavy týkající se udržitelnosti inflační konvergence na Slovensku.

Na Slovensko se v současnosti vztahuje rozhodnutí Rady EU o existenci nadměrného schodku.

V referenčním roce 2007 však Slovensko vykázalo rozpočtový schodek ve výši 2,2 procenta HDP, tedy méně, než je referenční hodnota 3 procenta.

Prognóza Evropské komise pro rok 2008 předpokládá snížení schodku na 2,0 procenta HDP.

Poměr veřejného dluhu k HDP klesl v roce 2007 na 29,4 procenta, a byl tedy hluboko pod referenční hodnotou 60 procenty.

Má-li však Slovensko splnit střednědobý cíl stanovený v Paktu stability a růstu, je třeba provést další fiskální konsolidaci.

Tento cíl je v konvergenčním programu kvantifikován jako cyklicky očištěný schodek (po odečtení opatření s přechodným vlivem) ve výši 0,8 procenta HDP do roku 2010.

Slovenská koruna se před hodnocením konvergence účastnila ERM II déle než dva roky.

Centrální parita slovenské měny v rámci ERM II byla původně stanovena na 38,4550 koruny za euro se standardním fluktuačním pásmem ±15 procent.

V průběhu referenčního období slovenská koruna vykazovala trend posilování vůči euru a její centrální parita byla s účinností od 19.března 2007 revalvována o 8,5 procenta na 35,4424 koruny za euro, což odráželo příznivé základní ekonomické veličiny.

Poté se koruna trvale obchodovala nad novou centrální paritou a začátkem května přesahovala svoji centrální paritu o přibližně 9 procent.

Trendové posilování měny v posledních letech znesnadňuje analýzu toho, jak by slovenská ekonomika mohla fungovat za podmínek neodvolatelně stanovených směnných kurzů.

Průměrná úroveň dlouhodobých úrokových sazeb na Slovensku v referenčním období od dubna 2007 do března 2008 činila 4,5 procenta, a byla tedy značně pod referenční hodnotou pro kritérium úrokových sazeb, která činí 6,5 procenta.

Dlouhodobé úrokové sazby během referenčního období v zásadě kopírovaly vývoj odpovídajících dlouhodobých úrokových sazeb eurozóny. @

[PRAHA/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK