Brusel chce s Českem ukončit proceduru kvůli rozpočtovým schodkům

07.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 7. května (zpravodaj ČTK) - Evropská komise (EK) dnes navrhla členským státům EU, aby s Českou republikou ukončily takzvanou proceduru pro nadměrný rozpočtový deficit, již unie zahájila v roce 2004. Brusel dospěl k závěru, že hospodaření českého státu je plně v souladu s legislativou Evropské unie a schodek veřejných rozpočtů nepřekračuje stanovenou mez.

V případě, že by tomu bylo naopak, hrozily by Česku teoreticky sankce, které ale ještě v historii EU žádný stát nepostihly. Podle EK česká vláda přijala "ve střednědobém výhledu" věrohodná opatření, která sníží deficit rozpočtu pro letošní rok pod klíčovou hranici třech procent HDP. Komise navrhla i ukončení stejné procedury se Slovenskem.

U Česka ocenil Brusel, že podstatně zlepšuje hospodaření státu již od roku 2004, tedy od data svého vstupu do unie. Schodek veřejných financí pod hranici tří procent HDP klesl v roce 2006, kdy činil 2,7 procenta HDP. O rok později klesl až na 1,6 procenta HDP. "Je to výsledek lepších než očekávaných (rozpočtových) příjmů), stejně jako některých omezení," uvedla komise.

Deficit veřejných financí by se přitom měl snížit i letos, kdy má podle prognózy Evropské komise dosáhnout 1,4 procenta v HDP, přičemž v roce 2009 by měl klesnout až na 1,1 procenta HDP. Kromě rozpočtového schodku má ovšem klesat i celkový státní dluh na 28,1 procenta HDP v letošním roce a na 27,2 procenta HDP v roce 2009.

Ukončení procedury pro nadměrný rozpočtový deficit, která může dle evropské legislativy skončit až zastavením evropských dotací, musejí ještě odhlasovat ministři financí Evropské unie na svém zasedání, jež se uskuteční 3. června v Lucemburku. Jejich souhlas by měl být ovšem jen formalitou.

Kromě Česka a Slovenska komise navrhla ukončení procedury i v případě Itálie a Portugalska. Procedura tak pokračuje jen v případě dvou členských států Evropské unie - Polska a Maďarska. Během několika týdnů by se k nim ale měla připojit ještě Británie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK