EK i ECB doporučily přijetí eura na Slovensku v roce 2009

07.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 7. května (zpravodaj ČTK) - Evropská komise i Evropská centrální banka dnes doporučily přijetí eura na Slovensku k 1. lednu 2009. Padly tím dvě z posledních třech překážek vstupu Slovenska do eurozóny. K definitivnímu přijetí evropské společné měny tak zemi chybí již jen souhlas členských států EU.

"Slovensko splnilo všechny nezbytné podmínky pro přijetí jednotné měny," uvedla komise v doporučení. Evropská centrální banka ale ve svém hodnocení vyjádřila velké obavy z růstu spotřebních cen na Slovensku po jeho případném vstupu do eurozóny a celé hodnocení je spíše rezervované.

Souhlas celé EU by Slováci měli předběžně dostat na zasedání unijních ministrů financí, které se uskuteční na začátku června v Lucemburku. Definitivní souhlas by ale měli ministři vyslovit až v červenci, byť tehdy by mělo jít jen o formalitu. Zároveň s tím ovšem unie stanoví i kurz, za nějž si budou Slováci moci měnit koruny za eura. Čím bude slovenská koruna k euru silnější, tím bude pro tamní občany výměna výhodnější.

Některé členské státy sice podle důvěryhodných zdrojů ČTK s podporou Slovenska váhaly, ale vyjednavačům se údajně daří výhrady postupně vyvracet. Určité pochyby vyjadřovali především Francouzi, ale francouzský prezident Nicolas Sarkozy prý slovenskému premiérovi Robertu Ficovi při jeho poslední návštěvě Paříže přislíbil plnou podporu.

Pokud Slovensko získá i souhlas celé EU, stane se 16. členem eurozóny. "Zánik" národní měny by měl poté začít 1. ledna příštího roku. Koruna ovšem nezmizí ze dne na den, přestože slovenská vláda dala přednost scénáři, který se nazývá velký třesk. Ještě 16 dní po Novém roce bude pokračovat společný oběh koruny a eura. Obchodníci by ale již měli vydávat jen euromince a eurobankovky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK