Zákazníci KTP začali dostávat náhrady ze státní dotace 800 mil.Kč

07.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. května (ČTK) - Zákazníci zkrachovalého obchodníka s cennými papíry KTP Quantum začali dostávat peníze z osmisetmilionové státní dotace na zákonné odškodnění. Garanční fond zvolil co nejrychlejší postup, aby byly dokončeny výplaty oprávněných nároků velké části klientů a rovněž aby mohl požádat stát o další prostředky nezbytné pro úplné vypořádání nároků klientů. Fond to dnes oznámil v tiskové zprávě.

Příjemcem peněz se stali právní zástupci zákazníků. Jako první fond odeslal prostředky skupině advokátů, kteří zastupují několik tisíc klientů KTP a souhlasili s dohodou o rozložení platby nákladů soudního řízení. Na úhradu těchto nákladů fond zatím nemá prostředky. Podle výkladu ministerstva financí fond k platbě nákladů soudního řízení nesmí použít ani dříve získané prostředky od státu. Fond jedná i s dalšími advokáty.

Ostatní klienti KTP, tedy zejména zákazníci, kteří na fond nepodali žalobu nebo nejsou zastoupeni advokáty, obdrží náhradu obvyklým způsobem prostřednictvím banky. Tyto výplaty začnou 23. května přes Českou spořitelnu. Fond opět doporučil klientům, kteří nepodali žalobu na fond, aby si prostředky vyzvedli nejpozději do 21. června, kdy končí zákonná promlčecí lhůta.

KTP Quantum je největším krachem tuzemského kapitálového trhu. O náhradu se přihlásilo kolem 20.000 osob a objem zákonných náhrad byl vyčíslen na takřka 1,4 miliardy korun. Odškodňování investorů má velké zpoždění, protože fond od svého vzniku v roce 2001 zápolil s nedostatkem finančních zdrojů a jeho potíže prohlubovaly pády dalších brokerů. Celkem v Česku zkrachovalo devět obchodníků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK