Sprint Nextel a Clearwire prý spojí své bezdrátové divize

07.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 7. května (ČTK) - Americké společnosti Clearwire a Sprint Nextel údajně spojí své divize širokopásmového bezdrátového spojení a ve fúzi za 14,55 miliardy dolarů vytvoří nového operátora s názvem Clearwire. Majoritních 51 procent v něm ale bude mít Sprint Nextel, uvedli dnes lidé obeznámení se situací.

Součástí transakce bude i investice 3,2 miliardy dolarů od společností Intel, Google, Comcast, Time Warner Cable a Bright House Networks. Tyto podniky tak v budoucí firmě získají celkem 22 procent a akcionáři nynější Clearwire dostanou zbývajících 27 procent.

Clearwire vybuduje mobilní síť s technologií WiMax, která nabídne rychlejší stahování dat než nejnovější sítě mobilních operátorů. WiMax se také považuje za potenciálního konkurenta širokopásmovému internetu z pevných linek.

Rivalové AT&T a Verizon Wireless se ale rozhodli, že se bez této technologie obejdou a raději investují do modernizace svých současných sítí a budoucí technologie Long Term Evolution.

Clearwire již poskytuje bezdrátový internet v některých oblastech USA, a to technologií podobnou Wi-Maxu. Na konci minulého roku měla téměř 400 tisíc uživatelů. Nová firma chce vytvořit síť, která pokryje do konce roku 2010 kolem 120 až 140 milionů lidí, napsala agentura AP.

Sprint přichází o zákazníky svých současných služeb a jeho plány investovat pět miliard dolarů do Wi-Maxu sklidily kritiku. Třetí největší operátor v USA přitáhl údajně také pozornost potenciálních zájemců včetně Deutsche Telekomu. Spojením americké divize T-Mobile USA německé firmy a Sprint Nextelu by vznikl největší mobilní operátor v USA. Sprint prý také uvažuje o tom, že by prodal divizi Nextel, dodává agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK