Walmark rozšíří výrobu léků v novém provozu

07.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Třinec (Frýdecko-Místecko) 7. května (ČTK) - Farmaceutická společnost WALMARK, která doposud vyráběla zejména doplňky stravy, letos rozšíří výrobu pěti novými léky. Kvůli jejich přípravě investovala firma do nových technologií 40 milionů korun. V novém provozu najde uplatnění desítka nových zaměstnanců. Výrobou a prodejem léků, převzatých od americké společnosti Bristol-Myers Squibb, zvýší firma během pěti let tržby nejméně o desetinu, řekla ČTK mluvčí společnosti Kateřina Ondřejková.

Pravděpodobně od října začne Walmark vyrábět a prodávat první léky na lékařský předpis - Amilorid, který snižuje krevní tlak, a Propafenon pro pacienty s kardiologickými potížemi. Dvojici preparátů doplní volně prodejné šumivé Kalcium, Magnesium a dále Septofort proti bolesti v krku. Léky budou na prodej také v Polsku, Maďarsku a na Slovensku.

Walmark odkoupil část portfolia americké firmy po vítězném výběrovém řízení, obě společnosti ale nechtějí cenu za odkoupení výroby zveřejnit. "Museli jsme splnit náročná kritéria související nejen s kvalitou výroby, ale i distribucí," uvedl výkonný ředitel společnosti Petr Turoň. Během šesti měsíců musí společnost převést vlastnictví odkoupených léků u státních regulačních orgánů v tuzemsku a dalších třech zemích.

Kvůli přípravě nových léků musela společnost rozšířit třinecký závod o provoz takzvané fluidní granulace, kde bude vyrábět směs vstupních surovin pro následnou přípravu léčiv. Nový provoz zkontrolovali auditoři Státního ústavu pro kontrolu léčiv. "Pro výrobu doplňků stravy jsme tuto technologii nepotřebovali, granulát jsme kupovali. Při přípravě léčiv musíme směs sami vyrábět," vysvětlila Ondřejková.

Dodala, že Walmark výrobou a prodejem pětice léků postupně mění směr podnikání. "Chystáme se rozšířit své porfolio léků tak, aby jejich podíl na tržbách v zemích visegrádské čtyřky a Rumunska dosáhl deseti procent," uvedla mluvčí.

Walmark je největším výrobcem doplňků stravy ve střední a východní Evropě. Dceřiné společnosti má v osmi evropských zemích a výrobky vyváží do nejméně dvaceti zemí světa. Podle agentur IMS Health a Cegedim obsadila firma vedoucí pozici na trzích s doplňky stravy v Česku, Slovensku, Rumunsku a Bulharsku. V Polsku a Maďarsku patří Walmarku druhé a v Litvě třetí místo na trhu.

Společnost Walmark byla založena v roce 1990. Od roku 2001 je akciovou společností, podíly vlastní osm akcionářů. V posledním hospodářském roce, který skupina Walmark uzavřela na konci května 2007, vykázala meziroční nárůst konsolidovaných tržeb o 19 procent na 2,5 miliardy korun. České mateřské firmě vzrostly tržby o pět procent na 1,36 miliardy Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK