Zisk Alstomu vzrostl o 56 pct, o vyšetřování korupce firma neví

07.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 7. května (ČTK) - Zisk francouzské strojírenské skupiny Alstom se za poslední finanční rok do konce března zvýšil o 56 procent na 852 milionů eur (21,3 miliardy korun). Firma, která působí i v České republice, těžila zejména ze silného růstu zakázek. Ke zprávám, podle nichž je Alstom ve Francii a Švýcarsku vyšetřován kvůli korupci, firma sdělila, že jde o staré případy, o nichž toho moc neví, avšak s úřady bude spolupracovat.

Zisk Alstomu překonal o pět procent očekávání analytiků a akcie firmy se zvýšily o dvě procenta. Tržby vzrostly o 19 procent na 16,9 miliardy eur a rovněž překonaly odhady. Firma za rok získala nové zakázky v hodnotě 23,5 miliardy eur, což byl nárůst o 23 procent; objem nevyřízených zakázek se tak rozrostl o 21 procent na celkových 39,2 miliardy eur, což představuje 28 měsíců tržeb.

Generální ředitel Alstomu Patrick Kron ke zprávám o vyšetřování z korupce uvedl, že firma o tom nic bližšího neví, jelikož jde o staré případy z doby minulého vedení. Podle úterní zprávy listu Wall Street Journal začaly úřady ve Francii a Švýcarsku zkoumat, zda Alstom získával v Jižní Americe a Asii v letech 1995-2003 zakázky za pomoci úplatků.

Alstom uvedl, že někteří jeho zaměstnanci byli ve Švýcarsku vyslýcháni jako svědkové. Dodal však, že zprávy, podle nichž je firma vyšetřována kvůli úplatkům, jsou založeny na spekulacích. Kron nicméně ujistil, že firma s úřady hodlá spolupracovat.

Alstom má v Česku čtyři divize, především výrobu kotlů v Brně. Závody, které má firma v ČR a na Slovensku, dosahují obratu asi dvou miliard korun a pracuje v nich přes 700 lidí. Alstom je rovněž výrobcem českých rychlovlaků Pendolino.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK