Ropa zdraží zemědělské produkty až o 10 pct

07.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 7. května (ČTK) - Ceny zemědělských výrobků by letos kvůli růstu cen ropy měly vzrůst o pět až deset procent. ČTK to dnes řekl prezident Agrární komory Jan Veleba. Do jaké míry se růst nákladů promítne do cen potravin ale bude záležet na trhu, dodal.

Ceny podle Veleby neporostou rovnoměrně, nemělo by zdražovat obilí. "Ceny obilí by mohly dokonce klesnout," dodal Veleba s tím, že letos zemědělci očekávají abnormální úrodu.

Na zemědělství připadá téměř třetina celkové spotřeby nafty v České republice. Cena ropy se do cen zemědělských komodit promítá přes cenu nafty a dusíkatých hnojiv, která se vyrábějí ze zemního plynu.

Předseda Zemědělského svazu Miroslav Jirovský odhadl, že při růstu ceny litru nafty o korunu se celkové náklady zemědělců zvýší o půl miliardy Kč. Loni se náklady českých zemědělců pohybovaly kolem 105 miliard korun.

Podle tajemníka Agrární komory Jana Záhorky se podíl nákladů na naftu na celkových nákladech za poslední rok zvýšil odhadem z pěti na deset procent. Nejnáročnější na spotřebu nafty jsou podle něj polní plodiny, u kterých se provádí orba, hlavně obiloviny, cukrová řepa a brambory.

Dusíkatá hnojiva představují většinu používaných hnojiv. Nejvíce zemědělci hnojí na jaře a na podzim. Letos na jaře byla cena hnojiv ve srovnání s loňským rokem dvojnásobná.

Podle předsedy Zemědělského družstva Bernartice Pavla Novotného se v České republice spotřebuje 120 litrů nafty na hektar zemědělské půdy. Za poslední rok stoupla cena nafty zhruba o pět korun za litr, náklady na naftu budou tedy na jeden hektar přibližně o 600 korun vyšší. Průměrný výnos z jednoho hektaru je přitom 20 tisíc korun.

Cena nafty se od loňského května zvedla z 27,8 koruny na 32,3 Kč/litr.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK