SOUHRN-Silná koruna pomáhá ČNB držet stabilní sazby

07.05.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


PRAHA Česká národní banka (ČNB) ve středu ponechala úrokové sazby beze změny díky silné koruně. Na současných úrovních by mohly zůstat i pro...

...nejbližší období, ukázala ve středu nová prognóza ČNB.

Cyklus utahování sazeb se tak možná již uzavřel. Modelová prognóza ČNB vidí stabilitu sazeb a jejich pokles ještě v tomto roce, ale guvernér Zdeněk Tůma si na tiskové konferenci po jednání rady ponechal otevřená zadní vrátka i pro případné zpřísnění měnové politiky.

"Vyloučit nemohu samozřejmě nic, ty nejistoty jsou velké na obě strany," řekl guvernér novinářům po jednání rady.

"Na jedné straně jsou velmi výrazná proinflační rizika, na druhé straně věříme tomu, že velká část toho nárůstu inflace, drtivá část, má opravdu jednorázový charakter, a my se domníváme, že bez momentálního zpřísňování měnové politiky by se inflace měla vracet zpět k cíli," dodal.

Guvernér uvedl, že centrální bance pomáhá v kontrole cenové stability i kurs koruny <EURCZK=>, jehož posilování ovlivňuje směrem dolů dovozní ceny a tlumí nárůst inflace. Otázkou je, zda je vliv silnějšího kursu dostačující.

"Řada členů bankovní rady si není jistá, jestli to kurs koruny odpracuje do té míry, že bychom si mohli dovolit snižovat úrokové sazby, jak zatím předpokládá prognóza," řekl.

Podklady z ČNB ukázaly, že jeden člen ve středu hlasoval pro zvýšení sazeb o 25 bazických bodů, zbývajících šest bylo pro zachování klíčové repo sazby na 3,75 procenta.

Podle prvních reakcí analytiků trh bance nevěří, že by sazby mohly zůstat již beze změny.

"Prognóza je poměrně umírněná, ale další komentáře zněly protisměrně," řekl Jiří Škop, analytik Komerční banky.

"Je tu několik důvodů pro utažení měnové politiky: zrychlení růstu mezd spolu s vyššími inflačními očekáváními, těsný trh práce, poptávkou tažené inflační tlaky v ekonomice, které brání větším dopadům silné koruny na celkovou inflaci," dodal s tím, že čeká ještě jedno zvýšení sazeb, a to v červnu na 4 procenta.

NOVÁ PROGNÓZA INFLACE JE NIŽŠÍ

Potvrzení sazeb následovalo novou kvartální inflační prognózu [ID:nKRU748122].

Za hlavní rizika a nejistoty, které by mohly tlačit inflaci výš, označila banka vyšší promítnutí nákladových šoků do cen a inflačních očekávání a v čase více rozloženou reakci ekonomiky na zpřísnění kursové složky měnových podmínek.

Dalšími riziky jsou kurs koruny, situace na trhu práce a vývoj ve vnějším prostředí, dodala banka.

Při srovnání s minulou, únorovou prognózou, banka uvedla:

"Proti únorové prognóze bude ekonomický růst v roce 2008 rychlejší a v roce 2009 naopak pomalejší."

Prognóza celkové inflace i měnověpolitické inflace se oproti únorové prognóze nachází v průměru nepatrně níže.

"Trajektorie úrokových sazeb konzistentní s prognózou je oproti předchozí prognóze po většinu období nepatrně nižší," dodala banka.

Prognóza předpokládá, že v prvním čtvrtletí 2009 bude tříměsíční mezibankovní zápůjční sazba PRIBOR <PRBORECAP> kolem 2,8 procenta a na stejné hodnotě setrvá i o šest měsíců později.

Zveřejněná implikovaná trajektorie sazeb, se kterou počítá prognóza, však neznamená žádný závazek pro měnovou politiku.

PRO DALŠÍ KOMENTÁŘE KLIKNĚTE NA [ID:nVOD750661].

[Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK