Americké akcie kvůli rekordním cenám ropy klesly

08.05.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 8. května (ČTK) - Americké akcie ve středu klesaly. Za propadem stál růst cen ropy na nový rekord, který přinesl obavy ze zrychlení inflace a zvýšení úrokových sazeb. Investoři prodávali hlavně akcie finančních společností, stavitelů domů a firem závislých na výdajích spotřebitelů, protože se obávají, že případné zvýšení spotřebitelských cen sníží poptávku.

Index Dow Jones ve středu klesl o 206,48 bodu, tedy 1,59 procenta, na 12.814,35 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 oslabil o 25,69 bodu, neboli 1,81 procenta, na 1392,57 bodu. Index technologického trhu Nasdaq ztratil 44,82 bodu, čili 1,8 procenta, a uzavřel na 2438,49 bodu.

"Inflace je opravdu znepokojující, protože Fed nemá moc možností jak bojovat s inflací kromě zvyšování úrokových sazeb, a pokud ekonomika neroste tak jak chtějí, zvyšování úroků prohlubuje problémy," uvedl šéf investiční společnosti Alan B. Lancz & Associates Inc Alan Lancz. Upozornil také, že spotřebitelská důvěra je nyní nejníže za téměř 20 let a ceny ropy se zvyšují téměř každý týden, což není dobré pro vývoj výdajů spotřebitelů.

Dolar ve středu zamířil vzhůru. Americkou měnu podpořily překvapivě silné údaje o produktivitě. Již předtím si dolar připsal zisky kvůli zmínce jednoho z představitelů centrální banky USA (Fed), že banka musí být kvůli hrozbě dalšího růstu úrokových sazeb připravená ke zvýšení úrokových sazeb. Ke ztrátám eura pak přispěly slabé údaje o maloobchodních tržbách v eurozóně, které naznačily, že Evropská centrální banka by do konce letošního roku mohla snížit úrokové sazby.

V závěru obchodování euro vůči dolaru oslabilo o 0,8 procenta na 1,5404 USD. K jenu evropská měna klesla na 161,39 JPY z úterních newyorských 162,56 JPY. Kurz dolaru vůči jenu činil 104,75 JPY a ve srovnání s úterním závěrem se téměř nezměnil, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK